Polovina zájemců o práci ve startupech může nastoupit okamžitě

Téměř polovina uchazečů o práci ve startupech může do nového zaměstnání nastoupit ihned. Ukázala to data kariérního portálu StartupJobs, který propojuje uchazeče s mladými inovativními firmami. Podle nich v současné době aktivně hledá novou pracovní pozici ve startupu téměř 11,5 tisíce zájemců, z nichž 5 tisíc zájemců uvádí své časové preference nástupu. Okamžitě zahájit nový pracovní poměr může téměř polovina (2,4 tisíce) z nich, maximálně s týdenním zpožděním dalších 775 zájemců, tedy dalších 15 %. Počet uchazečů o práci ve startupech meziročně vzrostl o více než 44 %.

Filip Mikschik, StartupJobs

Sledujeme, že práce ve startupech je rok od roku populárnější – vloni jsme byli svědky rekordního počtu uchazečů, kdy se o práci ve startupech ucházelo přes sto tisíc zájemců. Práci jsme tehdy pomohli získat 4,2 tisícům z nich, tedy asi o 200 více než v roce 2021. Současně narůstá i počet firem, které skrze náš portál hledají vhodné kandidáty. Do budoucna očekáváme, že tato čísla nadále porostou.

Nastoupit okamžitě nebo do týdne

Z 11,5 tisíce aktivních uchazečů o práci spolu s přihlášením 5 tisíc uvádí své časové preference nástupu. Téměř polovina z nich může nastoupit do nového zaměstnání ihned. Dalších 15 % zájemců se zpožděním maximálně jednoho týdne. V porovnání s loňským rokem vzrostla obě čísla – počet uchazečů, kteří mohou nastoupit okamžitě, se zvýšil o více než 1 000, o 325 zájemců na celkových 775 s nástupem do týdne.

Skutečnost, že tolik zájemců může nastoupit na novou pracovní pozici okamžitě, naznačuje, že tito lidé nejsou vázáni výpovědní lhůtou. Jsou tedy buď nezaměstnaní, nebo pracují jako freelanceři a usilují o získání stabilní pozice.

Ochota uchazečů ihned nastoupit do nového zaměstnání koresponduje s výsledky průzkumu, který portál StartupJobs uskutečnil začátkem letošního roku. Ukázalo se, že více než 70 % uživatelů platformy je otevřeno novým pracovním příležitostem a více než polovina nové zaměstnání aktivně hledá.

Pro mladé inovativní firmy je aktuální situace na pracovním trhu ideální příležitost, jak rychle získat nadějné kandidáty. Startupy, které hledají nové zaměstnance, by proto neměly váhat a tohoto zájmu využít.