Práce lidí v euforii

Začátkem června (2. 6. 2019) hrála zápas naše mladá tenistka Markéta Vondroušová s Lotyškou Sevastovovou na Roland Garros. Porazila ji hladce ve dvou setech 6:2, 6:0. Na tom nemusí být na první pohled nic zajímavého, prostě se jí povedl zápas a my jsme za to rádi. Ono je tam však jedno velké ALE, které mi přijde velmi důležité pro jakoukoliv práci. To ALE se netýká pouze sportu ale života obecně. Jsou totiž aktivity, které nám nedělají radost, ale nějak je zvládáme. A pak jsou věci, které nás těší, baví, které nám naopak radost dělají. S tím určitě bude každý souhlasit. No a právě s tím druhým přístupem souvisí zmíněný tenisový zápas.

Robert Němeček, Via Libertatis

Naprosto nečekané výsledky

V roce 1980 vyhrálo USA olympijské hry v ledním hokeji, které se konaly v Lake Placid. USA tedy byly domácím týmem a hlavně i jasným outsiderem. V roce 1998 vyhrála česká hokejová reprezentace olympijské hry v Naganu. Celý svět byl v šoku. V lednu 2019 hrála Karolína Plíšková tenisový zápas se Serenou Williamsovou. Ta vedla 5:1 ve třetím setu a podávala na vítězství. Výsledek? Nakonec prohrála Serena třetí set a tím pádem tedy i celý zápas 5:7. Karolína vyhrála 6 her v řadě…

Zmínil jsem sport, protože informace jsou dobře dostupné a dohledatelné všem. A ve sportu je mimořádně dobře vidět, jak můžete vyhrát, přestože jste na odpis, přestože to nikdo nečeká. Ale jak je to možné? Co je tím faktorem, který umožnil USA, ČR, Karolíně Plíškové i zmíněné Markétě Vondroušové dotáhnout své snažení do úspěšného konce? Co to způsobuje?

Trans, extáze

Markéta po skončení zápasu řekla novinářům, že: „Hrála jsem tady poprvé na tak velkém kurtu. A myslím, že fakt dobře. Byla jsem v takovém tranzu, že jsem ani nevěděla, kolik to je. Užila jsem si to.“ Ano, sportovci často říkají, že si jdou zápas užít. Ale málokomu se to povede. Když vám však všechno vychází, tak to pak ovšem stojí za to.

Důkazů je mnoho. Ale jako nejdůležitější z výpovědi Markéty bych vytáhl slovo TRANS. Wikipedie říká (zkráceně), že trans je hovorové označení změněného stavu vědomí, v kterém se subjekt z větší části, nebo i úplně odpojuje od svého každodenního , ztrácí povědomí o čase a místě. Stav transu může vyvolat extázi i mystické pohroužení, jako je zažívají například šamani.

Jak s transem v práci?

Jak tedy vlastně souvisí tento trans s pracovním (sportovním) výkonem? Pokud se dostanete do takového stavu, tak přestáváte řešit naprosté hlouposti. Přestáváte je vidět a jste v jakémsi flow, na vlně, v proudu. Prostě vám vychází vše, na co sáhnete. Neřešíte zbytečnosti a bezvýlučně si užíváte okamžik zápasu. Vaši soupeři pak neví, jak na vás hrát, protože vše zvládnete ubránit a když zaútočíte, tak se vám to povede.

Zažili jste někdy takový stav? Já ano. U mne to bylo vyvoláno okamžitým stresem, který mne dokázal na písemné zkoušce na vysoké škole aktivovat tak, že jsem za 20 minut zvládl vypracovat 3 otázky, přestože za předchozích 40 minut to bylo jenom 1,5 otázky. Vše bylo dobře. Byl to nejlepší test toho dne. Jen mne tak vyčerpal, že jsem byl na pár hodin celkem nepoužitelný. Jenže je i druhý přístup. A to za pomoci pozitivních faktorů.

A jak na to?

Markéta zmínila, že v týmu vše šlape, že má perfektní zázemí, perfektní přípravu, tým ji podporuje atd. V zápase se samozřejmě do transu dostala svojí hrou, aktuálním psychickým rozpoložením a skvělým výkonem. K tomu však potřebovala vše výše uvedené, bez toho se žádný tým ani jedinec do „změněného stavu“ vědomí nedostane.

Pokud byste chtěli mít lidi ve svém týmu, firmě, tak to možné je. Vynechám věci materiální povahy, které jsou důležité, ale které nejsou to nejpodstatnější. To nejdůležitější jste totiž VY. Jejich šéfové, manažeři, HR manažeři, interní koučové, lektoři aj. A co máte dělat, abyste svým lidem pomohli?

Co tedy dělat, aby vaši lidé fungovali velmi blízko rauši a jak je pak na této vlně udržet?

 

  • Buďte autentičtí, nehrajte si na manažery, na někoho víc, než jsou oni!!!

  • Buďte vždy transparentní – lidem říkejte maximum, co dovedete a co je možné, a nelžete jim.

  • Mějte jasně stanovené kompetence, ať každý ví, co je jeho odpovědností.

  • Ptejte se lidí, když s nimi pracujete. Ať i vy víte, co kolegové řeší, co by navrhli jinak, jaké by uvítali změny, postoje aj. Když nic nevíte, nemůže v jejich prospěch udělat jen málo.

  • Základní věci týkající se hodnot a firemní kultury mějte v písemné podobě a vždy to s lidmi často probírejte, aby i oni věděli, co je standardem. To jsou v zásadě pravidla a mantinely jejich fungování.

  • Nikdy nezneužívejte informace získané od nich proti nim ani nikomu jinému.

  • Vždy buďte otevření novému názoru a pohledu na věc.

A pokud se vám to ve firmě nedaří, tak máme bohaté zkušenosti s tím, abychom pomohli vše nastavit tak, aby bylo jasné a funkční. Řadě firem se totiž nedaří díky malému odstupu od věcí, od lidí a jejich problémů, nedostatku času, zahlcenosti managementu aj. A přitom často stačí pár workshopů, nějaký koučink a najednou věci jedou přesně tak, jak mají. A spokojení jste vy i vaši zaměstnanci, což je přesně to, co je dnes potřeba.

Držím palce, ať se to daří i vám.

 

Články v sérii

Aktuální

Práce lidí v euforii

Aktuální

Motivace lidí firemní kulturou