Proč se Evropané baví a Američané dřou?

Ve Francii se během srpna zastavuje řada provozů. Zejména v Paříži jsou uzavřené obchody a i některá muzea mají otevřeno jen kratší dobu. Francouzi se přesouvají na riviéru či k pobřeží Atlantiku. Podobně jako většina Západoevropanů si mohou dovolit odjet na celý měsíc, jelikož mají ročně k dispozici až dva měsíce placené dovolené. Američané mají oproti tomu dovolenou poloviční, i když jejich ekonomika je srovnatelně produktivní a srovnatelný je i životní styl obyvatel. Průměrný Američan má přibližně čtyři týdny placené dovolené, zatímco Francouz sedm a Němec dokonce osm.

Poměr práce a dovolené v ekonomicky nejrozvinutějších částech světa vždy nevypadl tak jako dnes. Ještě v šedesátých letech pracovali Evropané více než Američané. Od té doby se však postoje k volnému času změnily a zatímco Evropané si začali užívat „sladkého života“, Američané přidali v práci. Dnes Američané v objemu práce předběhli i extrémně pracovité Japonce.

Magazíny typu Wall Street Journal hlásají, jak výborné produktivity a pracovní etiky dosáhli Američané. Evropští komentátoři naopak píší o tom, jak Američané ztratili smysl pro zábavu. Evropan se chce bavit, Američan vydělávat a utrácet. Kulturní rozdíly mezi Evropou a Spojenými státy jsou tedy patrné. Potvrzuje to například Christian Schneider z Centra pro lidské zdroje při Whartonské univerzitě, který připomíná, že evropští manažeři mají skutečnou tendenci odreagovat se od práce a využít veškeré své dovolené. Američané si podle jeho zjištění berou dovolenou jen na několik dní a pomocí moderních komunikačních zařízení zůstávají i na tam stále v kontaktu s kanceláří.

Držitel Nobelovy ceny za ekonomii Ed Prescott, který působí na Arizona State University, kulturní rozdíly nepopírá. Větší roli v organizaci práce a dovolené však podle něho hrají daně. V Evropě jsou totiž vyšší mezní daňové sazby, které berou zaměstnancům motivaci pracovat přesčas. Výzkumní pracovníci Harvardského institutu pro ekonomický výzkum Alberto Alesina, Edward Glaeser a Bruce Sacerdote přikládají zase největší vliv na objemu práce v USA a Evropě rozdílnému vlivu odborů. Silnější evropské odbory podle nich jednoduše vydobyly Evropanům více dovolené.

-kk-

Zdroj: Workindex.com - rozcestník k řešením v oboru lidských zdrojů, nové informace pro personalisty
Zobrazit přehled článků ze zdroje Workindex.com