Za loajalitu k zaměstnavateli se platí

Američanka Betty Vinson si svůj život vždy velmi pečlivě plánovala. Její kariéra se vyvíjela slibně. Od roku 1996 působila jako účetní v malé firmě, z níž se pak stal neblaze proslulý telekomunikační gigant **WorldCom Inc**. Dnes ve svých 47 letech už pochopila, že její kariéra nabyla velmi smutného směru, když byla nadřízenými požádána o falšování účetních položek, aby dnes musela svou dvanáctiletou dceru připravovat na možnost, že její matka skončí ve vězení. Účetní položky falšovala po šest kvartálů, takže nakonec zfalšovala téměř čtyři miliardy dolarů.

Případ této ženy je typickou ukázkou plnění příkazů vedení bez uvažování nad legálními důsledky. Neuvědomila si, že plnění příkazů nadřízených nemůže být výmluvou k porušení zákona. Odmítnout požadavek nadřízeného je pro zaměstnance velice obtížné. O podvodu kromě ní věděla i řada dalších zaměstnanců, neodvážila se však promluvit. Samotná Betty Vinson se pak neodvážila s podvodným účetnictvím přestat, její strach se zvyšoval a osobní krize narůstala. Při každé podvodné transakci, kterou prováděla se snažila přesvědčit sebe i ostatní účetní, že je poslední.

Poté, co defraudace společnosti **WorldCom** vyšla najevo, nebyla Betty Vinson schopna vysvětlit uspokojivě situaci auditorům ani FBI a okamžitě přišla o své místo. Z kanceláře jí bylo povoleno odnést si pouze květinu, která zdobila její stůl. Následně byla obžalována z konspirace a podvodu, přičemž její tvrzení, že jen plnila požadavky vedení neobstálo a hrozí jí až 15 let vězení. Nejschůdnějším řešením se pro ni nakonec ukázalo přiznání viny. Byla propuštěna na kauci 25 tisíc dolarů, v současné době pracuje jako účetní pro provozovnu společnosti **Kentucky Fried Chicken** a v únoru ji čeká soudní proces.

-kk-
Zdroj: CFO.com - americký server pro finanční manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje CFO.com