Zdraví zaměstnanci předstírají nemoc, aby si užili léto

S létem přichází i zvýšený počet absencí zdravých zaměstnanců, kteří předstírají nemoc, aby si užili slunce. Slunečné počasí láká k tomu, hodit se takzvaně marod, je to však zároveň nákladný problém pro zaměstnavatele, kteří se v létě i bez toho potýkají s produktivitou v době dovolených. Některé firmy řeší tento problém zkracováním pracovní doby v pátek, zhušťováním týdenních pracovních rozvrhů nebo poskytováním volna navíc.

Podle výzkumu společnosti Harris Interactive předstíralo za účelem užití slunného dne nemoc 40 procent zaměstnanců pracujících na plný úvazek. Vysvětlují to potřebou duševní vzpruhy. Nejčastěji volí pondělky a pátky. Firmy proto hledají kreativní cesty, jak neplánované letní absence omezit.

Společnost Deloitte & Touche poskytuje svým zaměstnancům čtyři dny volna navíc mezi svátky Memorial Day (Den obětí války – poslední neděle v květnu) a Labor Day (Svátek práce – první pondělí v září). Chce tak podpořit své lidi, aby si brali dovolenou, a setkává se s pozitivními ohlasy.

Johnson & Wales University v americkém městě Providence (stát Rhode Island) umožňuje svým zaměstnancům, aby v pátek odcházeli z práce ve 13 hodin. Zkrácené pátky začínají v květnu a končí na konci srpna. Jsou součástí balíčku zaměstnaneckých výhod. Univerzita chce takto svým lidem poděkovat a pozitivně působit na jejich morálku, což se také ukazuje být účinným.

-kk-
Zdroj: Employers Group - Portál pro řízení lidských zdrojů.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Employers Group