Dobrý lídr se učí celý život

Ilustrační snímek

Úspěšné vůdcovství jde ruku v ruce s celoživotním učením. Skuteční lídři se dokáží učit i z těch nejběžnějších věcí v životě, a proto se neustále rozvíjejí. Existují tři základní oblasti, v nichž udržují a rozvíjejí svůj růst.

- Neustálé učení. Aktivně usilují o učení v každém momentu. Pravděpodobně nejlepší příklad neustálého učení předvedl přední německý chemik Friedrich August Kekulé (1829-1896), který se učil i ve spánku. K rozluštění struktury benzenu mu údajně pomohl jeden z jeho snů. Tento objev byl předením krokem na poli organické chemie.

- Pokračující učení. Nenechají se v učení rušit. Výzkumy ukazují, že je efektivnější učit se jednu hodinu vkuse než dvě hodiny s přestávkami. Vyrušení omezují schopnost udržet si informace. Například známý fiktivní detektiv Sherlock Holmes vždy uspěl díky své výrazné schopnosti soustředit se na aktuální problém. Vůdcové by se od něho měli inspirovat.

- Cyklické učení. Chápou, že život nikdy není jednorozměrný. Je třeba studovat jej z různých úhlů. Učí se opakováním a přehodnocováním. Ať už si vyberou jakýkoli obor, vždy zjistí, že se mohou dále učit. Když se přesunou k novým oblastem znalostí, učí se novým znalostem na základě toho, co souvisí s předcházejícími tématy. To buduje hlubší porozumění.

Lídr by proto nikdy neměl nechat svou mysl vypnutou. Ať už v danou chvíli děláte cokoli, věnujte tomu plnou pozornost a pokračujte v učení.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com