Jak na jazyky v dospělém věku

Studium cizího jazyka v dospělém věku není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát z reklam některých vzdělávacích společností. Článek zveřejněný na portálu Forbes.com oslovil americké odborníky na jazykové vzdělávání, kteří upozornili na určitá úskalí studia jazyků. Profesor Robert DeKeyser z University of Maryland, který se zabývá výzkumem osvojování cizích jazyků, například tvrdí, že jediný způsob, jak se naučit jazyk, je věnovat mu trochu času každý den. Varuje před vzdělávacími programy, které nabízí rychlé osvojení jazyka bez většího úsilí. Za efektivní nepovažuje ani metody založené na napodobování způsobů, jimiž se učí malé děti. „Dospělí si musí být vědomi pravidel jazyka,“ říká.

Hledejte metodu, která vám vyhovuje

Většina odborníků se shoduje na tom, že ideální metoda studia cizích jazyků v dospělosti je vysoce individuální. Každý by si měl najít, co vyhovuje právě jemu, a držet se toho. I když někomu to půjde snadněji a někomu obtížněji, klíčovým faktorem je motivace. Jakmile si osvojíme jeden cizí jazyk, bude studium dalších jazyků jednodušší.

Jak si pak znalost jazyka udržet?

Postupovat je třeba velmi podobně jako při osvojování jazyka – praxí. Důležité jsou interakce s různými mluvčími daného jazyka. Hledejte si nové výzvy, které vás naučí mluvit o nových, hlubších věcech – například politice či filozofii – a pomohou vám lépe porozumět kultuře spojené s daným jazykem. Nebojte se mluvit a snažte se nebrat sami sebe příliš vážně.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com