Koučování není pro každého

Ani nejlepší kouč na světě nemůže úspěšně koučovat lidi, kteří by koučováni  být neměli. Dobrá zpráva je, že tyto „nekoučovatelné" lze poměrně snadno odhalit. Všímejte si následujících čtyř ukazatelů, abyste se nesoustředili na koučování špatných lidí.

- Nemyslí si, že mají problém. Tito úspěšní lidé nemají zájem o změnu, jejich chování jim vyhovuje. Pouze byste ztráceli čas.

- Sledují špatnou strategii organizace. Tito lidé již jdou špatným směrem. Jediné, čím byste jim koučováním mohli přispět je to, aby došli ke svému cíli rychleji.

- Jsou na špatném místě. Někteří lidé mají pocit, že jsou ve špatné pozici ve špatné firmě. Domnívají se, že jsou předurčeni dělat něco jiného nebo jejich dovednosti nejsou dostatečně využity. Uvědomte si, že nemůžete změnit nespokojené. Můžete pouze změnit chování, které dělá nešťastnými lidi kolem nich.

- Myslí si, že problém mají všichni ostatní. Nepřipouštějí si chyby a nechtějí měnit sebe, ale pouze ty kolem nich. Nelze pomáhat někomu, kdo vidí chyby jen u druhých. Těžko budete měnit chování někoho, kdo je považuje za správné.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review