Nejistota kouče: Dobře odvedená práce?

Koučing patří mezi asistenční profese, jeho definice by mohla být: „Jedna osoba pomáhá druhé dosáhnout cílů“. Kouči mají dnes v naší - relativně mladé oblasti koučingu - přístup k „akumulované moudrosti“ na polích jako je terapie, sociální práce a poradenská činnost.

Je ale třeba brát zřetel i na některé problémové oblasti, které v asistenčních profesích vždy byly a budou. Jednou z nich je poznání, zda byla skutečně odvedena dobrá práce. Lze tady vůbec měřit úspěch?
Člověk, který využívá služby kouče, může tvrdit, že se mu práce s ním líbí. To ale může být proto, že je mu ta osoba sympatická, nebo ještě hůře, protože se stává na svém kouči závislý.

Vedoucí koučované osoby nám může říci, jak se - za pomoci kouče - tento zaměstnanec zlepšil. Může se však jednat jen o krátkodobou změnu. Koučovaný člověk možná dosáhne všech svých cílů velice brzy, ale protože lidé někdy nemají jasné představy o tom, co potřebují, není jisté zda tyto cíle byly, z dlouhodobějšího hlediska, ty správné.

Udržování dobrých vztahů mezi koučem a klienty není dostatečný důkaz, že kouč odvádí dobrou práci. Kouči mají před sebou dlouhou cestu, než zcela pochopí, co v jejich oboru znamená odvést dobrou práci a jak to poznat.

-av-
Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management