Připraveni na koučování? A co dál?

Koučování je především o změně. Jak vám tedy, jakožto vůdci, může kouč pomoci růst a měnit se? Výchozím bodem je zhodnocení úrovně vašich současných dovedností, aby kouč věděl, na co se v rozvoji vašich vůdcovských kvalit soustředit. Toto hodnocení běžně vychází z 360stupňové zpětné vazby, osobnostních a psychologických testů a pozorování vašich interakcí s kolegy či rodinou a přáteli.

Kouč si musí o vás udělat celkový obrázek včetně toho, jak sami sebe vidíte, jak vás vidí ostatní, kdo vás obhajuje či naopak kritizuje, dynamiky vaší organizace a osobních silných a slabých stránek. Důležitou roli v celém procesu hraje perspektiva koučovaného. Je třeba, abyste byli ke koučovi upřímní a sdíleli relevantní informace.

Jedním ze základních úkolů kouče je určit výzvy, které máte před sebou, a navrhnout plán, jak je překonat. Může jít o vnější překážky, jako jsou omezené zdroje nebo konfliktní řízení v rámci vaší organizace, nebo vnitřní překážky, jako je váš osobní odpor nebo nedostatečné dovednosti. Při práci s koučem si určíte své cíle a strategie, jak jich dosáhnout. Pak je budete plnit jako domácí úkoly vždy do dalšího setkání s koučem.

Kouč vám pak nabídne podporu k dosažení vašich plánů různými způsoby. V první řadě by vám měl naslouchat. Pomůže vám udržet si soustředění a motivaci tím, že budete mít odpovědnost za plnění svých cílů. Povzbudí vás k dalším úspěšným krokům. Měl by také nabízet konzultace v případě vaší potřeby a oslavovat s vámi jednotlivé pokroky.

-kk-

Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership