Dobré vůdcovství, dobré duševní zdraví

Dobré vůdcovství má pozitivní vliv na zdraví a pohodu zaměstnanců. Snižuje výskyt úzkostí, stresu a depresí, stejně tak jako pomáhá omezit počet dní, které zaměstnanci tráví na nemocenské nebo v invalidním důchodu.

Potvrdila to alespoň finská studie, která byla publikována v odborném americkém časopise Journal of Occupational and Environmental Medicine. Dobré vůdcovství podle ní znamená rovné a pravdivé zacházení se zaměstnanci, poskytování sociální podpory, inspirující motivace a intelektuální stimulace.

Studie shrnula 27 dosavadních kvalitních studií na toto téma. Ukázalo se, že zaměstnanci s dobrými vůdci jsou o 40 procent spokojenější (zažívají méně stresu, úzkosti a depresí). Dále si vybírají o 27 procent méně dní nemocenské a o 46 procent méně odcházejí do invalidního důchodu.

Tato zjištění podporují tzv. pyramidový model spokojenosti zaměstnanců. Ten spočívá v předpokladu, že silná základna v podobě vůdcovství, zdravého pracovního prostředí a dobrých pracovních podmínek snižuje zdravotní problémy zaměstnanců.

-kk-
Zdroj: Psych Central - největší světový portál věnovaný duševnímu zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psych Central