Evropský barometr HR ukazuje slunečno

Evropští HR profesionálové hledí do budoucnosti optimisticky a v letošním roce očekávají růst svých firem. Vyplývá to ze studie European HR Barometer společnosti Aon Hewitt pro organizaci European Club for HR (ECHR), která sdružuje personální ředitele nadnárodních společností s cílem vytvářet širší vizi řízení HR v evropském kontextu. Pouze 2 % firem počítají s poklesem.

Zatímco v roce 2009 počítalo se snižováním stavů 71 % firem a v roce 2010 44 % firem, v roce 2011 o něm uvažuje již jen 26 % firem. Počet firem, které plánují vytváření nových pracovních míst stoupl na 28 %. Loni to bylo 20 % a v roce 2009 pouze 8 %. 46 % firem očekává, že si udrží stejný počet pracovních sil.

Nejsilnějším letošním faktorem pro utváření HR strategií je problém s nedostatkem potřebně kvalifikované pracovní síly a hledáním správných talentů. Loni byl přitom nedostatek talentů až na pátém místě.

Tři největší HR priority pro období 2011-2013 zůstávají v posledních dvou letech stejné - rozvoj leadershipu (54 %), angažovanost zaměstnanců (50 %) a udržení talentů (44 %). Čtvrtou prioritou je implementace integrovaného HR informačního systému napříč organizací. V první desítce priorit zůstává i snižování mzdových nákladů, kleslo však z osmé na devátou pozici.

Většina respondentů očekává v následujících třech letech výrazné změny v kompetencích HR směrem k rozvoji leadershipu a talentů (60 %), řízení změn (57 %) a strategickému poradenství pro management (52 %).

-kk-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine