Globální výzkum relokačních trendů 2011

Nadnárodní společnosti plánují v letošním roce vyslat do zahraničí o 61 % více zaměstnanců než v minulých letech. Ukázal to 16. ročník výzkumu s názvem Global Relocation Trends Survey Report, který zpracovává poskytovatel relokačních služeb Brookfield Global Relocation Services.

Neznamená to však stejné šance pro všechny zaměstnance. Pouze 8 % firem například vysílá do zahraničí nově přijaté zaměstnance a pouze 9 % firem zaměstnance ve věku 20 až 29 let. Také počet žen vysílaných do zahraničí sice meziročně stoupl o 2 %, celkově však dosahuje jen 18 % všech zaměstnanců vysílaných do zahraničí. Zajímavé je zjištění, že většina (68 %) zaměstnanců, kteří již v zahraničí působí, je sezdána. 48 % má děti.

Většina zaměstnanců vysílaných do zahraničí míří dle výzkumu do Číny, Brazílie, Indie a Singapuru, přestože zde podobně jako například v Rusku naráží při stěhování na problémy s ubytováním a školami. Nejčastěji jsou vysíláni firmami se sídlem v regionu Evropy, Středního východu a Afriky (EMEA). V letošním roce plánuje další zahraniční pozice pro své lidi 68 % firem z tohoto regionu. V regionu Severní Ameriky je to 58 % firem.

Z výzkumu dále vyplynulo, že pouze 74 % firem vysílajících zaměstnance do zahraničí, je předem připravuje a seznamuje s kulturními rozdíly prostřednictvím školení. Je to nejnižší číslo za 16. let existence výzkumu. 92 % firem navíc neměří návratnost investic.

Výzkumu se zúčastnilo 118 nadnárodních společností napříč globálními trhy. Diskusi o výsledcích bude věnován webinář, který proběhne ve čtvrtek 21. dubna. Účastníci webináře získají plné znění výzkumu.

-kk-

Zdroj: Expat Info Desk - informační portál pro zaměstnance působící v zahraničí
Zobrazit přehled článků ze zdroje Expat Info Desk