Irsko: Tisíc lidí týdně odchází za prací do zahraničí

Dluhová krize, vysoká nezaměstnanost a tvrdá úsporná opatření vedou mladé Iry k masivnímu odchodu za prací do zahraničí. Přední dublinský thinktank Economic and Social Research Institute alespoň předpokládá, že v období od dubna 2010 do dubna 2012 opustí Irsko až 100 tisíc lidí. To odpovídá téměř tisícovce lidí týdně a více než 2 procentům celkové populace. Napsal o tom server Wall Street Journal.

Míra nezaměstnanosti v Irsku dosáhla loni hodnoty 13,5 %, což je například dvakrát více než v Německu. Snížení se v dohledné době neočekává. Naopak je zřejmý konec doby, kdy irská ekonomika rostla nejrychleji v celé Evropě a masy lidí proudily opačným směrem. Zvýšení zaměstnanosti bude jedním z nejsilnějších témat nadcházejících parlamentních voleb.

Irsko má s masivními vlnami odchodu obyvatel své historické zkušenosti. Většinou je zapříčinily přírodní katastrofy. V 50. letech odešly tisíce dělníků do Velké Británie stavět silnice. V 80. letech, kdy míra nezaměstnanosti dosahovala 15 % a ekonomika stagnovala, pak odešlo do zahraničí 200 tisíc Irů. Na rozdíl od 50. let to však byli lidé vysokoškolsky vzdělaní a odborně zdatní.

V roce 2010 odešlo asi 14 tisíc Irů do Británie. Druhou nejpopulárnější destinací byly nové členské země EU, především Polsko nebo Česká republika. Na třetím místě pak byly tradiční země EU, jako je Francie a Německo. Přibližně 23 tisíc Irů odešlo za prací do Austrálie a na Nový Zéland. Necelé tři tisíce přesídlily do USA.

-kk-

Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online