Kde jsou zaměstnanci nej(ne)spokojenější?

I přes nejdelší dovolenou a nejkratší pracovní týden na světě vyšli Francouzi z nedávného celosvětového průzkumu jako nejméně spokojení zaměstnanci, pokud jde o finanční odměnu a pracovní dobu. Na dalších místech žebříčku se podle studie marketingové skupiny FDS, jíž se zúčastnilo téměř 14 000 zaměstnanců z 23 zemí, objevily Británie, Švédsko, Spojené státy a Austrálie. Japonci nebo Němci si nestěžují tak nahlas jako Francouzi nebo Britové, i když mají nižší pracovní morálku. Nejspokojenější jsou naopak zaměstnanci v Nizozemí, Thajsku a Irsku.

Podle ředitelky FDS Charlotte Cornishové je zajímavé zejména čtvrté místo Američanů, kteří mají ze všech nejvyšší příjmy. Příjmy Thajců jsou například osmkrát menší. Přesto vidí plat jako problém mnohem více Američanů.

Průzkum dále odhalil velké rozdíly ve vnímání rovnováhy mezi pracovním a osobním životem a průměrné pracovní doby. Třetina Britů si například stěžovala na nedostatek dovolené. Stejný názor mělo ale jen 13 procent Irů, i když mají shodně s Brity k dispozici 29 dní dovolené ročně. Francouzi se pak nespokojí ani se šesti týdny dovolené.

-kk-
Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues