Studie: Káva bdělosti nepřidá

Výsledky studie britské Bristol University pravděpodobně nepotěší zástupy zaměstnanců závislých na denním přísunu kávy. Vyplývá z nich totiž, že tento nákladný zvyk nemá ani ten nejmenší vliv na úroveň naší bdělosti. Jediné, co příjem kávy v aktuálním dni v našem těle dělá, je vyrovnávání úbytku kofeinu z minulého dne.

Studie se zúčastnilo 379 dobrovolníků, kteří odevzdali vzorky krve po 16 hodinách bez kofeinu, kdy jim byla podána kofeinová tableta nebo placebo. Kofein nezvýšil bdělost žádného z účastníků nad úroveň těch, kteří kávu nepijí a dostali placebo.

Pravidelní konzumenti kávy, kteří dostali placebo po 16hodinové abstinenci, však zaznamenali nižší bdělost a větší bolesti hlavy něž ti, kteří dostali kofeinovou tabletu. Čtyři lidé museli dokonce ze studie odstoupit kvůli příliš velkým bolestem hlavy.

Účastníci studie, kteří běžně kávu nepijí, vykazovali po podání kofeinové tablety zvýšenou míru úzkosti. Průměrní až silní konzumenti kávy úzkost nezaznamenali, což ukazuje, že pravidelné pití kávy pomáhá vytvořit odolnost vůči účinku v podobě úzkosti.

Pokud tedy patříte do skupiny těch, kteří kávu běžně nepijí a sahají po ní pouze před velkými a důležitými schůzkami, raději ji vynechte. Dopomohla by vám jen k větší podrážděnosti a nejistotě. Jste-li naopak pravidelnými konzumenty kávy, která vám pomáhá fungovat během pracovního týdne, neměli byste ji přestávat pít ani o víkendu. Jinak se v pondělí budete cítit hůře.

-kk-

Zdroj: Management Today - portál britského manažerského magazínu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Today