Studie odhaluje nejnovější trendy v náboru manažerů a profesionálů

Globální trh práce manažerů a profesionálů zpomaluje, přibývá však firem, které už neplánují propouštění. Vyplývá to ze studie mezinárodní náborové společnosti Antal s názvem Global Snapshot, které se zúčastnilo 14465 organizací ze 47 zemí. Objem náboru podle ní klesal celosvětové. Zatímco v posledním výzkumu v září 2010 nabíralo nové manažery a profesionály 57 % firem, v únoru 2011 to bylo již jen 50 %. Počet firem plánujících snižování stavů nicméně klesl o 7 % na průměrných 16 %.

V regionu západní Evropy přijímaly firmy nové manažery a profesionály nejvíce v Lucembursku (86 %), Velké Británii (66 %), Belgii (65 %) a Francii (58 %). Nejméně pak nabíraly v Nizozemsku (34 %), Španělsku (33 %) a Rakousku (23 %). Česká republika na tom byla velmi dobře s 64 %.

Nejsilnější je trh náboru manažerů a profesionálů v Severní a Jižní Americe, kde je přijímá 70 % firem. Největší zájem mají firmy v USA a Mexiku (76 %), nejmenší naopak v Argentině (60 %).

Celosvětově nejsilnější sektory z hlediska zájmu o nové manažery a profesionály zahrnují sociální média, obchodní služby, zdravotní péči, maloobchod a bankovní a finanční služby. Nejslabší jsou naopak sektory právních služeb, komunikací a farmacie.

-kk-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine