Žebříček kvality života v Evropě vede Francie

Britský portál uSwitch.com, který se zabývá srovnáváním cen různých produktů a služeb, sestavil žebříček kvality života v desítce západoevropských zemí. Dospěl k překvapivému zjištění, že nejhorší situace je v Británii a Irsku.

Jednotlivé země byly hodnoceny na základě faktorů, jako je průměrný příjem domácností, průměrná délka pracovní doby, počet slunečných dní, věková hranice odchodu do důchodu, roční objem dovolené nebo podíl HDP investovaný do zdravotnictví a vzdělávání.

Vede Francie a Španělsko

Nejlepším státem pro život v Evropě je podle žebříčku uSwitch.com Francie, která investuje nejvíce do zdravotnictví a má nejnižší hranici odchodu do důchodu (průměrných 59 let). Druhé místo obsadilo Španělsko s největším počtem dní dovolené za rok (43) a slunečných dní. Třetí příčka patří Dánsku.

Na devátém místě ( z deseti) Velké Británie se podepsaly především vysoké životní náklady, pozdní odchod do důchodu a nízká účast vlády na investicích do veřejných služeb, jako je zdravotnictví a vzdělávání. Ukázalo se, že Britové platí nejvyšší ceny za potraviny a pohonné hmoty, pracují více hodin než většina Evropanů, odcházejí déle do důchodu a užívají si méně slunce.

-kk-

Zdroj: Expat Info Desk - informační portál pro zaměstnance působící v zahraničí
Zobrazit přehled článků ze zdroje Expat Info Desk