Alžběta Axmann, HR Manager, CEMEX

Žijeme prostorem, který jsme si pro práci vytvořili

Rozhovor s Alžbětou Axmann, HR manažerkou v CEMEX Services Group

Společnost CEMEX Services Group, přední mexický výrobce a dodavatel cementu a stavebních materiálů v 52 zemích světa s více než 43 000 zaměstnanci, vyhrála první místo v soutěži HR Innovation Challenge CEE 2017.

Vítězný projekt s názvem „Thinking, Working, Living AGILE“, který inovativním způsobem přetváří pracovní prostor v globálním vývojovém IT centru společnosti v Praze, v rozhovoru představila Alžběta Axmann, HR manažerka firmy. 


Vaše společnost se stala vítězem soutěže HR Innovation Challenge 2017 probíhající pod záštitou SAP SuccessFactors. Máte radost?

Máme ohromnou radost. Je to velký úspěch. Zatímco projekt jako takový jsme připravovali téměř rok, pro účast v soutěži jsme se rozhodli na poslední chvíli, takže o to je to větší překvapení i radost.

Povězte nám více o tom, jak vznikl váš vítězný projekt s názvem „Thinking, Working, Living AGILE“? Co vedlo k nápadu?

V roce 2016 jsme začali s realizací projektu digitalizace s cílem kompletně změnit nejen CEMEX jako takový, ale i ovlivnit jak operují firmy v odvětví stavebnictví a stavebních materiálů a dalších podobných oblastech (těžba, zpracování apod.). S tím byl spojený nábor většího počtu nových kolegů v Praze a potřeba nového prostoru.

Na samém začátku stála debata s tehdejším CIO společnosti o tom, co je to „Office of the future“, jak funguje „collaborative space“ a jak bychom mohli udělat ještě něco víc, co bude zároveň odpovídat specifickým potřebám práce IT odborníků. Tehdy jsem se začala seznamovat s metodikou projektového řízení AGILE a s ní spojenými požadavky jako např. SCRUM Stand Up mítinky (metodologie SCRUM je jednou z AGILE metodik a obecně je využívána ve vývoji software; pozn. red.) a Design Thinking (kreativní přístup k řešení problémů a inovací; pozn. red.). A zhruba v září loňského roku jsme se poprvé bavili o tom, že chceme prostor, který lidem umožní pracovat kreativně, flexibilně a prostě jinak.  

CEMEX - Thinking, Working, Living AGILE CEMEX - Thinking, Working, Living AGILE CEMEX - Thinking, Working, Living AGILE

Jak probíhala vlastní realizace projektu a kdo se na něm podílel?

Projekt jako takový byl prací velkého počtu lidí. Od vedení společnosti, přes mnoho interních kolegů – namátkou třeba Office a facility management vedený Bárou Šťastnou, až po architektonickou kancelář Tetris, která pro nás vytvořila několik stovek vizualizací a které patří obrovský dík, že s námi prošla celou cestu k prostoru plnému funkcí, o kterých není na našem trhu ještě běžné přemýšlet.

Jaká byla vaše role?

Jako HR manažerka jsem byla nejvíc aktivní vlastně na začátku a na konci. Byla jsem jednak u prvotních rozhovorů s vedením o filosofii prostoru, okrajově jsem byla přítomna jeho plánování, změnám a vývoji, a na konci jsem celý průběh s pomocí svého týmu shrnula do podoby prezentace, se kterou jsme se zúčastnili soutěže.

Moje dnešní role je o tom, ukazovat, jak fungujeme novým kolegům a užívat si jeho fungování ve své vlastní běžné denní práci.

Prostor, který jste vytvořili, je specifický nejen svou funkčností, ale také po své vizuální stránce. Co jej charakterizuje?

K výslednému návrhu jsme se dopracovávali postupně a velmi intuitivně. Od poměrně striktně uspořádaného kancelářského prostoru jsme se v závěru dostali k otevřenému prostoru, který vystihuje struktura hexagonů v neutrálních a přírodních barvách promítající se do celkového designu kanceláří – od tvaru jednotlivých místností až po dílčí grafické prvky na stěnách či podlaze.

Abych to uvedla na pravou míru, logo CEMEXU charakterizují dva proužky – modrý a červený, avšak proužky a ani jednu z těchto barev zde nenajdete. Hexagon je nicméně základní chemickou strukturou materiálu, s nímž pracujeme, a zvolená barevná paleta zase vystihuje barevnost materiálů, které vstupují do výroby cementu. Nejde tedy o nahodilý koncept, který se nám zrovna líbil, a když budete pečlivě hledat, najdete i na první pohled chybějící loga.

Jaká byla reakce ze strany zaměstnanců?

Víte, myšlenka za prostorem, který používáme je, že je tak intuitivní, že si v něm každý najde svůj postup a zároveň jsou v něm části, které jsou jasně určené pro konkrétní aktivity. Konkrétní příklady jsou třeba Design Lab jako naprosto multifunkční prostor, ve kterém si svoji představu zhmotníte v rámci okamžiků nebo Stand Up mítinkový hexagon jako příklad prostoru, kde se opravdu dělají jen každodenní projektové porady.

Fungování doplňuje spousta dalších prvků jako zcela wireless řešení prostoru, mobilní televize s video konferencí pro možnost práce s kolegy z jiných zemí u jednoho stolu nebo mobilní boardy, které jsou z jedné strany určené na psaní a z druhé vám vytváří protihlukovou izolaci. Myslím, že přijetí je velmi pozitivní a prostor si společně opravdu užíváme.

CEMEX - Design Lab CEMEX - Design Lab CEMEX - Stand Up meeting hexagon

Jak se realizace projektu a změny pražské kanceláře odrazily ve fungování vašeho týmu?

Jak jsem už říkala, my tím prostorem žijeme. Nejen já a Tereza, ale celý můj tým. A myslím, že zejména pro mladší kolegy je dobré vidět, že to není jen o prázdných frázích a velkých nákladech na realizaci, ale že používání všech výhod prostoru se opravdu vyplácí. Už teď máme za sebou další projekt, tentokrát na diverzitu v IT a plánujeme pokračovat. Věřím, že každý další projekt bude příležitostí pro můj tým, naučit se víc o metodikách, které používají i naši kolegové v IT nejen v teorii.

Setkali jste se v průběhu realizace také s nějakými obtížemi? Jak jste je řešili?

Teď se nebudu vracet k projektu jako takovému – tam potíže řešili jiní, ale budu mluvit jen o tom, jak jsme s kolegyní Terezou Houšteckou řešily situaci, kdy jsme se rozhodly pro účast v soutěži na poslední chvíli a neměly jsme úplně mnoho času na realizaci dokumentů potřebných pro vstup do soutěže.

Od začátku tu mluvím o tom, že máme prostor, který nám pomáhá pracovat podle metodologie AGILE a s použitím Design Thinking. A přesně toho jsme využily. Během několika hodin jsme s pomocí postupů, které pro nás tehdy ještě byly trochu nové a dneska už je používáme zcela běžně, navrhly strukturu prezentace; na obsahu jsme pracovaly vzdáleně díky technice, kterou máme k dispozici (kolegyně byla v New Yorku, já v Praze) a během několika dní jsme měly připravené vše, co nám pomohlo k vítězství.

Díky projektu jste měly s kolegyní možnost podívat se na globální HR konferenci pořádanou SAP SuccessFactors v Londýně, kde jste jej měly ve zmíněné prezentaci představit. Co bylo podle vás na celém projektu zásadní a porota to ve výsledku nejvíce ocenila?

Když jsme v Londýně prezentovali jednotlivé projekty, byla jsem opravdu hodně nervózní. Prezentovala jsem mezi posledními a všechny představované projekty byly opravdu zajímavé, u některých jsem kolegům opravdu záviděla možnost je zažít. Porota mluvila o tom, jak vyhodnocovali velikost dopadu a změny jako takové a já si říkala, že je skvělé, že jsme došly tak daleko. Když se porota dostala do bodu, kde Damon O´Neill řekl, že v konečném výběru byly dvě firmy – Lenovo a CEMEX, byla jsem opravdu v šoku.

Finální rozhodnutí poroty pro vítězství našeho projektu bylo podloženo zejména tím, že my zavádíme inovace v konzervativním odvětví a taková změna je tedy logicky náročnější.

Co jste si z konference kromě vítězství v soutěži HR Innovation Challenge přivezla?

Miluju rockové koncerty a nebudu zastírat, že londýnská konference SAP SuccessFactors se kvalifikovala mezi top ten mých oblíbených rockových koncertů. A samozřejmě to byla také příležitost se potkat a promluvit si s kolegy z různých částí Evropy o tom, co řeší oni a načerpat spoustu inspirace.

Co vám osobně a firmě jako takové účast a vítězství v této soutěži daly?

Mně zejména elán do dalších podobných výzev a věřím, že CEMEX bude z mé energie benefitovat také.

Jaké další HR aktivity aktuálně ve firmě plánujete?

Jak jsem již zmínila, naše aktuální téma teď bude diverzita v IT, ale neopouštíme ani téma inovací.

Články v sérii

Aktuální

Žijeme prostorem, který jsme si pro práci vytvořili

Aktuální

We live the space we created for our work