OfficeFitness pomáhá vytvářet u zaměstnanců zdravý návyk, který zařadí do svých denních rituálů (2/2)

Rozhovor s Jiřím Zadinou a Ondřejem Horákem, zakladateli projektu OfficeFitness

Jiří Zadina se od dob studií věnuje oblasti sportu a tělesnému rozvoji. Mezi jeho klienty patří nejen vrcholoví sportovci, ale také podnikatelé a obecně lidé, kteří chtějí řešit fyzické důsledky moderní doby, jako jsou bolesti svalů, kloubů, zad a civilizačních chorob.

Společně s Ondřejem Horákem, který absolvoval koučovací školu Human Princip Coaching pod vedením respektovaného českého kouče Vladimíra Ekarta (škola vychází ze Strategic Intervention Coaching uznávaného amerického kouče Tonyho Robbinse a psycholožky Cloe Madanes), vytvořili před třemi lety komplexní program složený z krátkých pětiminutových lekcí určený primárně lidem se sedavým zaměstnáním, který pomáhá podpořit jejich fyzické i mentální zdraví.

Ondřej Horák a Jiří Zadina, OfficeFitness

Jak svorně tvrdí, jejich cílem není zaměstnance jen rozpohybovat, ale pomoci nastavit skutečně dlouhodobě udržitelný životní styl a změnit nezdravé návyky.

V první dílu rozhovoru jsme si povídali například o důsledcích sedavého zaměstnání nebo o tom, zda skutečně pár minut cvičení denně stačí.

V pokračování rozhovoru se budeme věnovat blíže tématům osobního rozvoje, přínosů obličejové jógy, cvičení pro řidiče nebo také přínosům programu pro samotné firmy-zaměstnavatele.

Proč jste se rozhodli zařadit na platformu témata osobního rozvoje?

Ondřej: Osobnímu rozvoji se věnuji posledních deset let. Je to takový můj vlastní motor. Změna v životě totiž začíná většinou v hlavě, a proto jsem se rozhodl předávat zkušenosti touto online formou. S cvičením pro fyzické zdraví, kterým se věnuje zase Jirka, se to krásně doplňuje. V krátkých lekcích například řešíme rozdělení života do jednotlivých zón, ve kterých se pohybujeme, zabýváme se problematikou krizí nebo třeba faktory, které mají vliv na úspěch. Na lekce navazují úkoly k vypracování. Zároveň mají členové možnost konzultace svých otázek v rámci individuálního koučinku.

K čemu je dobrá obličejová jóga – další téma, kterému se věnujete?

Jiří: V obličeji máme okolo 50 svalů, na které působí gravitace stejně jako na zbytek našeho těla. Obličejová jóga pomáhá k regeneraci a relaxaci obličejových svalů, očí a krku. Zlepšuje vzhled, pružnost a vitalitu pokožky obličeje a hlavy, takže při pravidelném cvičení jsou výsledky v podobě mladistvějšího vzhledu patrné již po pár týdnech. Obličejová jóga pomáhá také k lepší náladě a odbourání stresu.

Ondřej: Výzkumy uvádějí, že pokud obličejovou jógu praktikujete 5-10 minut denně, už po 6 týdnech jsou patrné výsledky. Obličej je naše vizitka. Nejen v době virtuálních meetingů je proto dobré věnovat této stránce pozornost.

Zajímavě zní také cvičení pro řidiče, jen moc nevím, co si pod tím představit.

Jiří: Tyto lekce zařazujeme přibližně 1 až 2x do měsíce. Nejdříve si ukazujeme, jak si správně nastavit polohu sedadla, vzdálenost od volantu a správný posed v autě. Dále se učíme cviky, které si mohou zacvičit například řidiči z povolání při pravidelné přestávce – pomohou k větší koncentraci při jízdě a relaxaci a slouží jako prevence bolestí z jednostranného přetížení těla.

Ondřej: Přínosem těchto cvičení je úleva, která se dostaví, pokud se mu pravidelně věnujete. Naučíte se správně dýchat a zklidnit organismus, což ve výsledku snižuje i agresivitu řidičů na silnici.

OfficeFitness

Pokud si nebudu jista tím, zda jsou pro mě určitá cvičení vhodná, dokážete mi nabídnout také individuální pomoc nebo konzultaci, jak v rámci cvičení posílit zdraví, a naopak si více neublížit?

Jiří: Ano, v případě, že by se jednalo o složitější problém, spolupracujeme s Centrem Rehabilitace a Integrované Medicíny CRIMED, které je na špičkové úrovni a dokáže pomoci i s vážnými problémy pohybového aparátu.

Jaká je vaše osobní rutina v otázce péče o vlastní zdraví? Inspirujte nás.

Jiří: Máme to s Ondrou hodně podobné. Základem je pravidelnost a denní rituály. Můj den začíná tak, že ráno provádím dechové cvičení. Po něm mám chuť rovnou skočit do ledové sprchy, protože otužování se pro mě stalo skoro závislostí. Potom cvičím ať už s klienty, jedná se o protahovací cviky spolu s posilovacími. Důležitou součástí mého dne je pravidelná a vyvážená strava. Občas si dovolím i nějaký menší „úlet“, který je vykompenzovaný cvičením.

Jaké přínosy může váš program dát zaměstnavatelům, kteří by se rozhodli jej nabídnout jako benefit pro své zaměstnance?

Ondřej: Obecně se říká: zdravý zaměstnanec = zdravá firma. A z toho všechno vychází. Stabilizujete fluktuaci, ušetříte na zaškolování, neodchází vám předčasně seniorní experti apod. Pro firmy v této době je také přínosem, že se díky OfficeFitness zaměstnanci naučí lépe organizovat svůj čas a činnosti na home office. Jsou efektivnější a výkonnější, méně nemocní. Díky programu si dokáží udržet kvalitnější pracovní i osobní život, což se pozitivně projeví také na firmě a její firemní kultuře.

OfficeFitness

Během posledního roku výrazně ubylo osobních kontaktů. Chybí teambuildingy i běžné neformální konverzace a aktivity s kolegy. Může OfficeFitness suplovat i tuto roli? 

Jiří: Ano, také vnímáme potřebu většího propojení lidí. Pro členy proto organizujeme i pravidelná online cvičení 2x týdně ráno na 30 minut, kdy se společně vidíme a cvičíme pro nastartování do nového dne. Pracujeme pouze s vlastním tělem, které protahujeme, posilujeme a zvyšujeme aerobní kapacitu.

Ondřej: Zaměstnanci mají také možnost soutěžit o hodnotné ceny, ať už jsou to wellness pobyty nebo koučovací lekce apod.

A co když je tým multikulturní? Je platforma vhodná i pro zapojení cizinců, kteří nehovoří česky?

Ondřej: Na to jsme také mysleli. V současnosti máme všechny lekce opatřeny titulky v anglickém a českém jazyce. Právě dokončujeme kompletní verzi namluvenou v angličtině, kterou spouštíme do ostrého provozu od 1. června 2021.

Plánujete dále nabídku rozšiřovat nebo nějak vylepšovat?

Jiří: Náš program neustále inovujeme a zapracováváme také přání a podněty od našich klientů.

Ondřej: Plánujeme přenést celou členskou sekci do prostředí webové a mobilní aplikace s dalšími funkcionalitami, a být tak našim klientům ještě blíže.

Vyzkoušejte Office Fitness zdarma

Články v sérii

Aktuální

OfficeFitness pomáhá vytvářet u zaměstnanců zdravý návyk, který zařadí do svých denních rituálů (1/2)

Aktuální

OfficeFitness pomáhá vytvářet u zaměstnanců zdravý návyk, který zařadí do svých denních rituálů (2/2)