Není to jen o penězích: 5 věcí, které musíte zaměstnancům poskytnout, aby byli šťastní

Firmy si už naštěstí delší dobu uvědomují, že peníze nejsou to jediné, kvůli čemu pracovníci zůstávají u konkrétního zaměstnavatele na určité pozici. I když jsou finance hlavním motivátorem, který nás všechny nutí každý den pracovat, tak platí, že aby byli pracovníci ve vaší firmě spokojení, musíte jim kromě minimálně adekvátních peněz nabídnout i něco jiného. Co? To si povíme v tomto článku.

Ilustrační snímek

Vyvážení osobního a pracovního života

Podle Talent Management zaměstnanci v dnešní době vyžadují flexibilitu co se týče plánování pracovního rozvrhu i možnosti vyvážit si osobní a pracovní život. Hlavně mladí lidé už nechtějí v práci trávit veškerý svůj čas. Proto je nutné jim umožnit kromě práci žít i kvalitní osobní život.

Pozitivní pracovní prostředí

V práci trávíme velkou část svého života. To si dnešní zaměstnanci čím dál více uvědomují. A vědí, že pracují, aby mohli žít, nikoliv obráceně. Proto dbají na kvalitu pracovního prostředí a proto se v něm chtějí cítit dobře. Nabídněte pozitivní pracovní prostředí s přátelskou atmosférou a férovou firemní kulturou – a vaši pracovníci budou vaší firmě mnohem více věrní.

Hlubší smysl práce

Nemalá část pracovníků chce vidět v tom, co dělá, alespoň určitý hlubší smysl. Mnoho zaměstnanců chce, aby jejich práce nešla proti jejich základním hodnotám – ať už ekologickým, kulturním nebo životním. Jestliže zaměstnancům dovedete společně s prací nabídnout i hlubší smysl, máte napůl vyhráno.

Rozvoj, vzdělávání a posun

I když existují lidé, kterým nevadí stagnovat a zůstávat na stejném místě, většina lidí (hlavně těch ambiciózních a šikovných) se chce vzdělávat, posouvat a rozvíjet. Pokud tento požadavek nebudete dlouhodobě u svých zaměstnanců naplňovat, mnozí z nich budou nespokojení a budou hledat uplatnění ve firmách, které jim možnost rozvoje nabídnou.

Prostor pro vlastní iniciativu

Nikdo nechce být pouhým neautonomním kolečkem ve stroji. Každý chce mít do určité míry prostor pro vlastní iniciativu a možnost pracovat samostatně. Jako firma byste proto měli dlouhodobě potírat mikro-management a měli byste mít nastavený systém postupného rozšiřování kompetencí jednotlivých pracovníků (pokud o to samozřejmě stojí).

 

-mm-

Zdroj: Talent Management - portál amerického časopisu zaměřeného na řízení talentů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Talent Management