Průzkum: Pracovní návyky programátorů

Tvůrce softwarových nástrojů pro profesionální vývojáře JetBrains sídlící v Praze představil výsledky průzkumu, který pomáhá lépe porozumět pracovním návykům programátorů. Zjištění mohou být nápomocná nejen pro zvýšení efektivity, ale také pro vytvoření ideálního pracovního prostředí pro programátory.

Ilustrační snímek

Průzkumu s názvem Developer Ecosystem Survey 2018 se zúčastnilo šest tisíc vývojářů z celého světa – 76 % programátorů mezi 21 a 39 lety a 46 % dokonce mezi 21 a 29 lety. Kromě technických a profesních dat průzkum odhalil i to, jak programátoři tráví svůj volný čas. Mezi hlavní zjištění patří:

  • 64 % dotázaných vybralo JavaScript jako nejčastěji užívaný programovací jazyk.
  • 62 % programátorů pracuje v operačním systému Windows.
  • Více než polovina respondentů plánuje přejít od samoobslužných a lokálních cloudových řešení k velkým cloudovým poskytovatelům, jakými jsou Amazon Web Services, Google Cloud Platform a Microsoft Azure.
  • Téměř dvě třetiny programátorů (59 %) nemají problémy se spánkem, neboť spí 7 a více hodin.
  • 77 % programátorů při práci pravidelně poslouchá hudbu, nejoblíbenější je elektronická.
  • 57 % programátorů dává přednost kávě a 33 % čaji.

„V České republice jsou programátoři na pracovním trhu velmi žádaní. Náš pravidelný průzkum mezi světovou komunitou programátorů nám zde pomáhá nejen lépe pochopit jejich technologické zázemí, ale také požadavky na to pracovní. Například letošní zjištění o pracovní době nám pomáhají lépe uzpůsobit pracovní podmínky a prostředí v naší kanceláří v Praze,“ říká Martina Brožová, HR manažerka ze společnosti JetBrains.

Pracovní nástroje

Nejčastěji využívanými jazyky pro programování jsou ze 64 % JavaScript a z 51 % Java. V první desítce nechybí ani další oblíbené jazyky jako SQL, Python, PHP nebo C#.

Jedním z nejvíce využívaných nástrojů, které pro svou práci využívají softwaroví inženýři, je stejně jako loni vývojové prostředí IDE. V těchto nástrojích běžně pracuje až 82 % respondentů. Druhým nejvyužívanějším prostředím jsou nástroje pro spolupráci zdrojových kódů (například GitHub nebo Bitbucket), jež využívá 77 % vývojářů. Většina respondentů také preferuje osobní nastavení pracovního prostředí, pouhých 12 % si své IDE nepřizpůsobuje.

Více než polovina dotázaných (58 %) pracuje na backendových aplikacích a necelá polovina (48 %) na frontendových. Třetí nejpočetnější skupinou programátorů (23 %) jsou vývojáři mobilních aplikací. Většina oslovených pak vyvíjí aplikace pro zařízení s operačním systémem Android (86 %), v porovnání s 48 % pro iOS.

Zajímavé je také zjištění, v jakých operačních systémech respondenti nejčastěji pracují. Nadpoloviční většina (62 %) jich pracuje v OS Windows. Na systém Unix/Linux jich je zvyklých 49 % a na macOS 44 %.

Pracovní prostředí

Zatímco většina (64 %) dnešních programátorů preferuje práci v kancelářích, roste i počet respondentů, kteří dávají přednost práci z domova (31 %). Alternativní pracovní prostředí jako co-workingová centra a kavárny využívají 4 % programátorů.

Až 77 % vývojářů při práci poslouchá hudbu. Programátoři, systémoví analytici, produktoví manažeři, vedoucí týmů, Quality Assurance inženýři, datoví analytici a DevOps inženýři (37 % všech respondentů) upřednostňují elektronickou hudbu. Naopak pozice jako databázoví analytici, UX/UI designéři a architekti preferují rock a pracovníci technické podpory, business analytici a lidé zastávající pozice jako CIO, CTO, CEO dávají přednost klasické hudbě. Třetina respondentů má ráda pop. Nejméně oblíbenými hudebními styly mezi programátory jsou punk rock a R&B.

Loňský průzkum mimo jiné ukázal, že mnoho programátorů je vášnivými hráči počítačových her. Tento rok se průzkum dotazoval, čím dobíjejí energii, a výsledky ukázaly, že většina dává přednost kávě (57 %) před čajem (33 %).

Pracovní rytmus programátorů je velmi specifický, a proto se jim snažíme vyjít co nejvíce vstříc. Uzpůsobili jsme tomu nejen pracovní dobu, která je velmi flexibilní, ale i naše kanceláře. Máme zde několik relaxačních zón, stoly a židle uzpůsobené každému na míru a své uživatele si našla i odpočinková místnost, které říkáme power-nap-room. Pokud je některý z našich kolegů unavený po dlouhém programování, může se kdykoliv zavřít do odhlučněné místnosti a v houpací síti si patřičně odpočinout,“ komentuje Martina Brožová, HR manažerka společnosti JetBrains.

Pracovní doba

Otázky zaměřené na množství času stráveného kódováním poodhalily, kolik zbývá programátorům volného času. Největší část softwarových developerů (37 %) tráví kódováním v práci více než 32 hodin týdně. Mezi 17 a 32 hodinami týdně se pracovním kódováním zabývá 25 % dotázaných. Soukromým projektům developeři nejčastěji věnují 3 až 8 hodin kódování týdně.

Drtivá většina (85 %) oslovených profesionálů navíc přiznává, že se aktivnímu kódování věnuje i o víkendech. Polovina dotázaných pak nejčastěji pracuje v týmech o velikosti 2 až 7 lidí, přičemž v týmech čítajících více než 21 lidí pracuje pouhých 9 %.