Jak překonat pocit osamělosti při práci z domova

Jednou z nejlepších věcí na možnosti pracovat odkudkoliv je svoboda. V posledních dnech, v době koronavirové, se ale tato možnost, nebo spíše nutnost, stává brzdou v efektivním fungování firem a institucí.

Virtuální teambuilding, Česká cesta

Ať už se se svými kolegy i v běžném režimu potkáváte jednou či párkrát do roka, nebo jste k omezení kontaktu nuceni nyní, vždy je potřeba nastavit procesy a pravidla pro práci odkudkoliv tak, aby byl zajištěn tok informací i mimo kancelář. Přitom jde nejen o informace spojené přímo s konkrétními úkoly či týmovými a firemními cíli, ale jedná se i o běžný mezilidský kontakt.

Pokec v kuchyňce při práci z domova chybí

Kolegové se standardně setkávají v práci nejen v kancelářích a zasedačkách, ale i na chodbách a kuchyňkách či zajdou společně na oběd, kde prohodí pár slov o tom, jak se měli o víkendu, jaké plány mají na večer, proberou, jak se mají jejich partneři a děti. A když tato přirozená mezilidská komunikace při práci z domova vypadne, tak chybí. A chybí i introvertům.

Podle průzkumu “State of Remote Work 2018” pocit osamělosti patří mezi nejvýznamnější překážky práce mimo kancelář a je také jedním z důvodů, proč zaměstnanci následně častěji firmu opustili. Další stejně významnou překážkou, která s osamělostí jako takovou velmi souvisí, je obtížná spolupráce a komunikace při práci ze vzdálených míst.

Hlavní překážky práce mimo kancelář

Zdroj: “State of Remote Work 2018” (1900 zaměstnanců a freelancerů)

Ačkoliv všichni doufáme, že se situace okolo koronaviru brzy uklidní a všichni se vrátíme do běžného režimu, nezapomínejme ani potom na kolegy pracující z domova a jejich potřebu neformální komunikace s ostatními. Pomozme jim vyhnout se pocitu osamělosti.

Jak na to? Možností je řada. Od vědomé komunikace ve vzdáleném prostoru a malé “small talky” v rámci telefonátů či videohovorů až po organizovanější a sofistikovanější záležitosti jako je například virtuální teambuilding.

Co je virtuální teambuilding

Virtuální teambuildingové programy jsou navržené tak, aby mohly být realizovatelné skrze video konferenci pro lidi z různých míst. Vzdáleným kolegům dávají šanci se neformálně propojit a do jisté míry nahradit cennou osobní formu komunikace, která z určitých důvodů nemůže proběhnout.

Virtuální setkávání podporují vzájemné interakce, pomáhají kolegům se lépe poznat a utužit vztahy, což zase podporuje jejich týmovou spolupráci a komunikaci. Každopádně jde o týmový zážitek, který kolegy povzbudí do dalšího fungování.

Ačkoliv se v rámci České cesty specializujeme na akce a kurzy s osobním kontaktem, již několik let nabízíme klientům i podporu v oblasti virtuálních týmů v podobě individuálních konzultací i teambuildingů - od těch čistě zážitkových a „tmelících“ až po ty rozvojové.

Jak může takový virtuální teambuilding například vypadat? Podívejte se na video Teambuilding pro virtuální týmy.

Menší akce si můžete v týmu a firmě připravit sami

Co takhle zkusit společně digikafe? Nevadí, že jste každý někde jinde. Dělejte si v rámci týmu pravidelnou společnou přestávku na kávu a střídejte se v krátkých prezentacích o něčem, co děláte, co znáte, co jste zažili, viděli, co vás inspirovalo. Nebojte se kolegů doptávat. Posílíte tím sounáležitost a porozumění.

Vyzkoušet můžete i čtvrt až půlhodinový “náhodný” chat napříč divizí či celou firmou. Na rozdíl od digikafe, které funguje na týmové úrovni, v rámci těchto přestávek kolegy náhodně spárujte. Následně se dotyčný pár dohodne na čase, kdy si zavolají přes Slack, Zoom či jinou aplikaci. Nemusí se bavit o práci, rozhovor se může stočit jakýmkoliv směrem.