Británie: Blíží se kvóty pro ženy ve vedení finančních firem

Ilustrační snímek

Regulátoři v londýnském finančním centru City se rozhodli prosadit zavedení kvót pro povinné zastoupení žen ve vedení firem. Informoval o tom britský server People Management. Velké firmy působící ve finančnictví tak budou vyzvány, aby sestavily nominační výbory za účelem interního stanovení kvót. Všechny firmy v sektoru bez ohledu na velikost pak budou muset předložit svou strategii diverzity, která bude mimo jiné řešit i otázku obsazování postů ve správních a dozorčích radách.

Tato opatření se budou týkat 2400 bank, stavebních spořitelen a investičních společností, které spadají pod regulační instituce Financial Conduct Authority (FCA) a Prudential Regulation Authority (PRA). Mezi regulátory právě probíhá jednání o tom, jak tato opatření vyžadovaná Evropskou unií zavést. (Příslušnou směrnici EU – „ CRD IV“ – najdete zde).

Zatím se jedná pouze o finanční instituce, brzy by však mohlo dojít i na všechny ostatní velké firmy. Britská vláda sice odmítá plošné povinné zavedení kvót, které navrhuje Evropská unie, zároveň se však snaží přimět největší britské firmy k dobrovolnému obsazení 25 procent křesel ve vedení ženami do roku 2015.

Stovka největších britských firem: 17,4 % žen ve vedení

V únoru 2011 vyzval britský vládní zmocněnec Lord Davies of Abersoch ve zprávě Women on Boards představitele největších britských firem obchodovaných na burze (dle žebříčku FTSE 350), aby do roku 2015 posílili zastoupení žen ve vedení na 25 %. Od firem z první stovky (FTSE 100) se navíc očekává minimálně 25% zastoupení žen nejen ve vedení, ale i v celé organizaci.

Podle výzkumu Cranfield University zastávaly ženy v roce 2010 pouze 135 (12,5 %) z celkového počtu 1076 ředitelských pozic v nejvyšším vedení stovky největších britských firem (FTSE 100). server People Management uvádí, že dnes je to 17,4 %.

-kk-

Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management