Británie: Většina žen naráží na skleněný strop

Téměř tři čtvrtiny (73 %) britských žen potvrzují existenci skleněného stropu a překážek, které jim brání v postupu do vyššího a nejvyššího vedení firem. Témuž věří jen 38 % mužů. Ukázal to výzkum manažerské organizace Institute of Leadership & Management (ILM) s názvem Ambition and Gender at Work.

Výzkum přichází ve chvíli, kdy Británie očekává zveřejnění oficiálního stanoviska vlády ve věci zavedení kvót pro povinné zastoupení žen v nejvyšším vedení firem. Očekává se, že firmy budou vyzvány k dobrovolnému zvýšení počtu žen v horizontu nadcházejících dvou let. Kvóty do té doby s největší pravděpodobností zavedeny nebudou.

Výzkumu ILM se zúčastnily tři tisíce manažerů. Ukázalo se, kvóty podporuje 47 % žen a 24 % mužů. Nejsilnějšími zastánkyněmi kvót jsou ženy starší 45 let (téměř dvě třetiny). Muži ve stejné věkové kategorii jsou naopak nejsilnějšími odpůrci kvót.

Ženy mají ve srovnání s muži větší zájem o samostatné podnikání. Nejsilnější podnikatelské ambice odhalil výzkum ILM u mladých žen do 30 let. Čtvrtina z nich plánuje založení vlastní firmy do 10 let.

-kk-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine