Praktický průvodce AI v HR (3/3): Vytváříme komplexní scénáře a také mluvící avatar

V tomto díle se podíváme na to, jak ChatGPT a další AI nástroje využívat v komplexnějších scénářích. A ze statického obrázku nebo fotky vytvoříme mluvící avatar.

Praktický průvodce AI v HR - 1

Jak jsem již zmínil, cest, kterými přistupovat k GPT-3 je více - přímo přes web, přes API nebo např. skrze aplikaci, která je na API napojena. Takovou aplikací může být plugin do prohlížeče nebo jiná aplikace.

Integrace se Zapier, Make či n8n

Důvodem, proč přistupovat k GPT přes tyto aplikace je především škálovatelnost. Dejme si příklad. Chcete například pomocí ChatGPT dělat souhrn ze životopisů uchazečů, kteří vám zašlou CV.

Normálně byste museli každé CV manuálně vzít a zkopírovat jeho obsah do ChatGPT a přidat příkaz, aby udělal souhrn. Jak toto ale zaintegrovat do vašich denních procesů?

Můžete například využít aplikací, které jsem již popisoval dříve v jiné souvislosti a to Zapier, n8n nebo Make (původně český Integromat). Těmto aplikacím se říká doslova lepidlo internetu, protože dokáží propojit skorou jakoukoliv internetovou službu mezi sebou - např. Gmail s LinkedInem a s Dropboxem a se Slackem a s vaším ATS.

Když vám např. přijde e-mail s přílohou CV, tak se příloha uloží automaticky na Dropbox, postne na LinkedIn (pouze pro příklad), napíše se notifikace do kanálu na Slacku a vytvoří se nový záznam ve vaší databázi ATS.

Tyto aplikace nejsou pozadu a podporují již i ChatGPT. Takže např. v Zapieru můžete ChatGPT propojit s více než 5000 dalšími internetovými službami či aplikacemi.

Vytváříme komplexní scénáře a také mluvící avatar

Takto můžete například vyhodnocovat e-maily z drip kampaní. Používáte například MixMax nebo lemlist pro hromadné obesílání kandidátů. Když se vám vrátí odpověď, ChatGPT modul v Zapier/Make/n8n dokáže vyhodnotit, zda-li se jedná o unsubscribe request, že má člověk zájem nebo se jedná o Out of Office odpověď. A podle toho učiní příslušné kroky - vymaže člověka z databáze lemlistu, zapíše do CRM s notifikací pro sales tým na Slacku nebo vytvoří follow-up akci v CRM.

Vytváříme komplexní scénáře a také mluvící avatar

Jak si vytvořit mluvící avatar

Předchozí příklad je hodně mocný, ale také dost technický a možná se všichni si uvědomíte jeho pravou sílu. Proto budu sílu AI demonstrovat na čistě vizuální záležitosti a vytvoříme si vlastní mluvící avatar.

Takový avatar může sloužit k mnoha věcem - originální oslovení kandidáta nebo použití v kterékoliv další části náborového procesu - nabídka kandidátovi či zamítnutí kandidáta.

My si vytvoříme avatar ručně, ale teď už byste měli chápat principy škálování a samozřejmě i toto by šlo zaintegrovat do vašich procesů tak, aby jste taková videa vytvářeli.

Co je to vlastně ten avatar?

Avatar může být prostě vaše digitální dvojče, které vypadá jako vy, dokonce i mluví stejným hlasem jako vy.

Avatar může být ale také smyšlená postava, která ve skutečnosti neexistuje, ale má svou digitální stopu a vy takový avatar sledujete například na instagramu. Téměř 3 miliony lidí sleduje Miguelu na Instagramu, ale Miguela ve skutečnosti neexistuje - je to pouze digitální avatar. Stejně jako černá modelka Shudu. Např. v Asii je toto velmi běžné a je zde mnoho YouTuberů (a na platforme Twitch) schovaných za avatary (tzv. VTubers) - svoji pravou identitu nikdy neodhalí.

Vytváříme komplexní scénáře a také mluvící avatar

Pokud chcete vyložene zkopírovat sami sebe, tak k tomu dnes slouží AI projekty Synthesia a Scena, co se týče vizuální podoby. Vytvořit svoji podobu a renderovat větší množství videí je nyní však v řádu stovek tisíc korun ročně (oficiální ceník na webu Synthesia je dost zavádějící).

Další možností je vytvoření avataru s vaší podobou v Unreal Engine.

Vytváříme komplexní scénáře a také mluvící avatar

To však není pro každého, vyžaduje to určité znalosti. Můžete si ale nechat svůj avatar v Unreal Engine udělat od někoho jiného například na Fiverr.com.

Klonování hlasu dnes dokáže poskytnout již celkem dost providerů včetně Unreal Speech, Descript nebo Play.ht.

My si ukážeme jednodušší a mnohem levnější cestu (nebo úplně zdarma).

1. Potřebujeme statický obrázek, který rozmluvíme. Buď použijeme obrázek sami sebe nebo si vygenerujeme svůj unikátní originální avatar např. v Midjourney.

Vytváříme komplexní scénáře a také mluvící avatar

Mně se líbí varianta číslo 2, tak si ji upscaluji.

Skvěle. Máme unikátní avatar reálně vypadajícího muže. Obrázek si stáhneme do počítače či mobilu.

2. Potřebujeme vytvořit text, který chceme, aby nám avatar řekl. Buď máme text vlastní nebo řekneme ChatGPT, aby nám nějaký napsal. V mém případě jsem použil placenou verzi GPT Playground.

Vytváříme komplexní scénáře a také mluvící avatar

3. Nyní je již čas otevřít aplikaci D-ID.

Vložíme vytvořený obrázek avataru (případně naši vlastní fotografii, ale musí být z dobrého úhlu, aby se video vygenerovalo správně).

Vytváříme komplexní scénáře a také mluvící avatar

Dále vložíme text, který má avatar říkat a také vybereme hlas. Když zvolíme češtinu, máme na výběr hlas Antonín a ženský hlas Vlasta.

Vytváříme komplexní scénáře a také mluvící avatar

A pak už stačí video jen vygenerovat. Objeví se posléze v knihovně videí, odkud si ho můžete stáhnout nebo rovnou nasdílet.

Vytváříme komplexní scénáře a také mluvící avatar

Na námi vytvořené video se můžete podívat na tomto odkazu.

4. Nakonec můžete chtít video opatřit titulky. To se dobře dělá například pomocí Veed.io.

Vytváříme komplexní scénáře a také mluvící avatar

Pozn: S placenými verzemi D-ID a Veed se případně zbavíte vložených vodoznaků.

Toto byl poslední díl miniseriálu o AI v recruitmentu. Nyní byste měli být schopni sami AI nástroje začít používat nebo i vymýšlet nové kombinace pro řešení vašich konkrétních situací v HR.

A pamatujte. Dobrá zpráva je, že samotná umělá inteligence vás ještě nenahradí. Ta špatná, že člověk, který ji používá již ano.

 

Články v sérii

Aktuální

Praktický průvodce AI v HR (1/3): Nahrazujeme personalisty a HR marketéry s ChatGPT

Aktuální

Praktický průvodce AI v HR (2/3): Nejlepší pluginy a nástroje založené na umělé inteligenci

Aktuální

Praktický průvodce AI v HR (3/3): Vytváříme komplexní scénáře a také mluvící avatar