Reverse Aging. Zdravá firma potřebuje zdravý management

Zbytek managementu o něm říkal, že je podle nich výbušný, přímočarý a že to narušuje firemní kulturu. Že je nekorektní a že by potřeboval kouče.

Ilustrační snímek

Co říkal? Něco jako: „Podívejte se kolem sebe, kam jsme to za 10 let dotáhli. Nikdo u nás nechce dělat, lidi jsou nas*aný a odcházejí. A když náhodou HR někoho sežene, je to úplnej lůzr, kterej si sotva umí zavázat boty. Celou firmu jsme si olepili prázdnejma blábolama, kterým se lidi vysmívaj. Nejsme schopný se domluvit, a co je nejhorší, lidi už to poznali. Mají nás za šašky a už dávno nám nevěří. Dřív se aspoň báli o práci. Teď už se ani nebojej. Jsme v pr*eli, pánové a dámo.“

Optikou programu Reverse Aging se ukázalo, že navzdory jeho stigmatizované přímočarosti on jediný byl v pořádku, protože říkal věci, jak jsou, zatímco ostatní uhýbali před problémy a jeho slova je vyváděla ze zóny komfortu. Navíc poukázal na to, že se v  místě, které tak trefně pojmenoval, neobjevili zčistajasna, ale směřovali tam pospolu, korporátně korektně a několik let. Dnes tam konečně jsou, ale nechtějí si to přiznat.

Tento příspěvek tedy není o korporátní korektnosti, ale o tom, jak věci jsou a proč. Jsou tak ne úplně vždy ale mnohdy ano. Jsou nikoli o etickém kodexu a manažerech zbytných věcí, ale o fyzice, chemii a biologii. Jak je udělán svět. Je to příspěvek o vegetativních procesech těla, které obvykle neřídíme vědomě, zatímco jejich stav spoluovládá způsob, jak myslíme, řídíme ekonomické zdroje a tvoříme události, které označujeme za „issues“. Nadřazeným pojmem to označujeme biologický věk. Ten se podílí na fungování celé firmy. Doslova řídí, hluboko pod úrovní uvědomění, celé hospodaření.

Management stárne rychle

Manažeři bývají o 8 let starší biologicky než kalendářně. Místo řádu v těle vyhrává entropie a chaos, tělo nezvládá čelit volným radikálům, hůře metabolituje, hůře obnovuje energii, hůře čelí infekcím, zpomalují se poznávací funkce, je problém myšlenku udržet i opustit.  Vznikají různá zánětlivá ložiska, která na sebe postupně berou podobu různých diagnóz ve vztahu k mozku a nervům, srdci a cévní soustavě, metabolismu energie, vylučování, pohybu. Přicházejí tzv. léky na tlak, na arytmie, na cukr, na úzkosti…  A všechny tyto potíže mají svou konkrétní podobu psychickou a, chcete-li, i manažerskou.

Fyzika, chemie a biologie, tedy stav vegetativních procesů, ovlivňují slova, která používáme k myšlení. Biologicky starý člověk používá k myšlení jiná slova než člověk biologicky mladý. Jeho myšlenkové trasy vedou odjinud, vedou jinudy a končí jinde, než je tomu u člověka, jehož vegetativní stav je v pořádku. V případě manažera je to jiné i vzhledem k řízení zdrojů a událostí. Vytváří tak svou vlastní realitu. A protože má moc, na tu realitu adaptuje celé oddělení nebo celou firmu. Lidé, kteří situaci vidí jinak, odejdou sami, nebo se jich zbaví. Zůstanou ti, kteří tuto realitu přijmou a začnou ji tvořit spolu s ním. Kruh se uzavře.

No a pak tu realitu někdo drsně pojmenuje. A ten systém, který tu realitu stvořil, pak na něj posílá kouče, aby… Aby co, vlastně?

Nemusím nic měnit. Přežít není povinné. Můžu zatím zůstat se svými léky v kruhu. Jsem ten poslední, kdo by si odpíral. Můžu si ponechat svou představu reality a pokoušet se o další nefunkční lineární řešení, které si vybírá moje vegetativně rozbitá mysl. Nebo zkusím z toho kruhu vystoupit. Tato cesta vystoupení z kruhu vede přes obnovení buněčného zdraví k navrácení vegetativních procesů na úroveň, která zaručí spolehlivost myšlení a rozhodování.

Z kruhu ven

Tím se změní úplně všechno. Změní se realita ve svém zdroji. Bude to jako dřív. Vrátím se zpět do bodu, kdy to fungovalo. Přehodnotím metody řízení zdrojů, protože změnou myšlení změním vnímání a utváření reality.

Jakkoli zvláštně to může ještě teď vypadat pohledem vegetativně napadené mysli, zdravá firma má svůj kořen v buněčném zdraví svých zaměstnanců stejně jako zdravé tělo má svůj zdroj ve zdraví svých orgánů. Je to jen aplikace fraktální teorie a trocha fyziky, chemie a biologie. Žádná zbytečná slova.

První výsledky už za měsíc. Tři až šest měsíců je doba obvyklá pro dosažení změny. Proces změny doprovází měření.

Chtějte vědět víc:

Reverse Aging - ČAS jako zaměstnanecký benefit

Zhlédněte rozhovor s Romanem Baštou, autorem článku a majitelem společnosti DIKÉ - management zdrojů:

Články v sérii

Aktuální

Za 3 měsíce až o 15 let - snížením biologického věku k naplnění personálních potřeb

Aktuální

Reverse Aging. Zdravá firma potřebuje zdravý management