Studie: Lídři sami sobě nevěří

Mají-li organizace udržet krok s rychlostí změn, bude to vyžadovat transformaci či dokonce „revoluci“ rozvoje leadershipu a s ním spojených procesů a postupů. Vyplývá to z šestého ročníku studie Global Leadership Forecast, kterou sestavuje globální poskytovatel řešení talent managementu DDI. Do výzkumu se zapojilo více než 12 tisíc lídrů a 1800 HR profesionálů z 2600 organizací v 74 zemích světa.

Ukázalo se, že lídři napříč celým světem sami sebe nehodnotí příliš pozitivně – pouze 38 % z nich označilo kvalitu leadershipu ve svých organizacích jako „vysokou“. Mezi respondenty z řad HR to bylo ještě horší – pouze 25 %. Obě skupiny respondentů se shodly, že nejkvalitnější leadership existuje v Severní Americe a nejméně kvalitní naopak v Evropě a Asii.

Poslední dva ročníky výzkumu Global Leadership Forecast ukázaly, že kvalita leadershipu ve světě za posledních šest let nijak výrazně nestoupla, i když firmy do rozvoje leadershipu investují 14 miliard liber ročně.

Lídři ve firmách s vysoce hodnocenou úrovní leadershipu vykazují v porovnání s konkurencí efektivnější výsledky v řadě oblastí včetně finanční výkonnosti (2,8krát), spokojenosti zákazníků (4,6krát), produktivity (4,7krát) či kvality služeb (4,4krát).

Varovným signálem by pro firmy mělo být především to, že téměř polovina vůdců sama o sobě tvrdí, že není připravena na to, co má před sebou.

-kk-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine