Senioři nejsou neschopní

Starší lidé na celém světě výrazně přispívají k ekonomickému i kulturnímu rozvoji svých národů. Studie potvrzují, že tito lidé nejsou závislí ani přítěží. Výzkum Oxfordského institutu stárnutí, jehož se zúčastnilo 21 000 lidí z 21 zemí, například odhalil, že lidé v tzv. důchodovém věku se dnes často těší dobrému zdraví, nezávislosti a kvalitě života.

Přes 11 procent lidí na světě dnes pracuje i ve věku vyšším než 70 let. Tři čtvrtiny z nich pak uvádějí, že pracují jednoduše proto, že chtějí. Pouze v Rusku, v Indii, na Filipínách a v Jižní Koreji pracují spíše proto, že jsou nuceni.

Ve Velké Británii vyčíslila bankovní instituce HSBC, že lidé ve věku od 60 do 80 let přinášejí své zemi ročně 59 miliard liber v podobě daní, dobrovolné práce a rodinné péče. V Kanadě připívají 2,2 miliardami dolarů ročně na daních a 3,1 miliardami prostřednictvím dobrovolné práce. Ve Spojených státech vykonají dobrovolně 3,67 miliardy hodin ročně, což v penězích znamená pro ekonomiku 18,9 miliardy dolarů.

Senioři v 70 letech dnes žijí život, jaký měly předchozí generace v padesátce. Ve vyspělých ekonomikách jsou tři čtvrtiny šedesátníků a sedmdesátníků zdravé, nejvíce v Kanadě (76 %), Británii (73 %) a USA (72%).

Lidé by si proto měli uvědomit, že tito starší lidé mají silný potenciál pro zdravý a přínosný život a podle toho se k nim chovat. Zejména ti vlivní ve vládách a na pracovištích by měli seniorům zajistit možnost zůstat aktivní tak, jak si přejí a jak jsou schopní.

-kk-
Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues