Co dělat, když mě vedoucí opakovaně přehlíží

Otázka: Nedávno mě již potřetí přehlédli při povyšování, vzdor tomu, že jsem mnohokrát připomínal, že jsem další na řadě. Potřetí to bylo opravdu nepříjemné, protože jsem byl „předběhnut“ někým méně zkušeným a méně zodpovědným. Teď mě můj šéf žádá o záskok, neboť má nějaký rodinný problém. Co mám dělat?

Odpověď: Pokud si chcete udržet práci, rozhodně byste mu měl pomoci. Ale to není váš hlavní problém. Proč zůstáváte u této společnosti? Váš nadřízený si s vámi evidentně zahrává. Jak dlouho vám ještě potrvá, než se proberete?

S. Berglas, psycholog, říká, že pracoval s mnoha lidmi s tímto problémem. Tvrdí, že podle jeho zkušeností nemá cenu říkat vedoucím, co mají dělat. Místo toho je třeba jít přímo k jádru věci a to vybrat si, zda chcete zůstat u někoho, kdo vás evidentně využívá.

Je to přece jasné, jen si to možná nechcete přiznat: Jste překvalifikovaní a váš šéf využívá váš intelekt a získává pro sebe uznání díky vašemu talentu. Ale na to musíte přijít sami. Přestaňte dávat vinu vašemu vedoucímu, že vás drží zpátky, protože vy sami se držíte zpátky.

Uvědomte si, že přestože tvrdíte, že chcete pokročit v kariéře, je to v rozporu s tím, že stále setrváváte na nižší pozici. Zjistěte, proč jste tak nerozhodní. Možná ani nestojíte o moc, kterou by povýšení přineslo a třeba by vám to dokonce zkomplikovalo pracně dosaženou rovnováhu v rodině.

V jiných případech jsou lidé tak zvyklí být oběť, že jsou vlastně s touto rolí docela spokojeni.

Možná máte dokonce strach.

Pokud si tedy nepřiznáte skutečnou příčinu toho, proč si necháte líbit přehlížení, zřejmě budete setrvávat ve stejné situaci i u jiného zaměstnavatele. Ovšem zbavit se té role není věc, kterou zvládnete přes noc.

-av-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal