Sebedisciplína při práci z domova: nemáte náhodou v garáži Teslu, o které ani nevíte?

„Čím víc pracuji z domova, tím víc vypadám jako bezdomovec.“ Když jsem objevila tuto vtipnou hlášku na Facebooku, smála jsem se pár minut. Trefa do černého. Samá pracuji z domova již osm let poté, co jsem si uvědomila, že většina mé práce probíhá bud’ u klientů, v lektorských sálech po Česku nebo v zahraničí nebo by mohla probíhat online. A právě proto vím, jak náročné to je přesvědčit ráno svůj mozek, že zrovna není sobota, že se vstávat má, že si fakt musíme sednout za počítačem a dokončit ten úkon pro zákazníka – anebo, nedejbože, ještě horší - pro paní účetní, a že ta stará mikina a tepláky jsou už fakt zralé pro kontejner.

Cristina Muntean

Když pracujeme z domova, náš mozek – a s tím i naše návyky – mají tendenci se automaticky přizpůsobit na domácí pohodlí. Doma se cítíme bezpečně; je to náš pelíšek, kde si můžeme vzít na sebe přesně to, na co máme chuť, a kde neřešíme nějakou výkonnost a osobní produktivitu. Jenže v současné době, spolu s celým světem, i naše návyky jsou hluboce narušené. Jak tedy hlídat svoji sebedisciplinu a dokázat pracovat i z domova? O tom bude tento článek, třetí ze série Chytrá práce z domova.

Nezapomeňme na fakta: v České republice pracuje běžně nebo občas z domova přibližně 4 % lidí (Český statistický úřad - ČSÚ, září 2019). To znamená, že 96 % lidí není připraveno na práci z domova – ani z pohledu infrastruktury, ani mentálně a emočně. Navíc – a to je možná dnes největší výzva - v současné době jsme doma všichni: rodiče, dětí, zvířata, možná k tomu prarodiče, další členové rodiny a další lidé, kteří jsou tam, aby nám pomohli s hlídáním dětí. V těchto podmínkách je sebedisciplína alfou a omegou nejen pracovního výkonu, ale i klidu a vyhýbání se zásadním konfliktům v rodině a narušení osobních vztahů.

Sebedisciplínu si proto představte jako řízení auta. Když si sednete za volant, přece víte, že tam máte pedál na plyn, který potřebujete stlačit, abyste mohli auto nastartovat. Stejně tak tam máte ale i brzdu, která vám pomůže zpomalit a zastavit se, až dojdete na parkoviště.

Základ sebedisciplíny je proto sebepoznání: v čem spočívá můj vlastní plyn (co mě nastartuje, co mě motivuje nejen do práce) a moje brzda (co mě demotivuje, co mě drží zpátky z dosažení toho, po čem toužím, ale také co je to, co mi pomáhá zpomalovat, zastavit se, odpočívat, regenerovat a být celkově vnímavější). Pokud tyto věci neznáme, může být pro nás sebedisciplína mnohem hůře dosažitelná.

Pojďme se proto podívat na pár praktických věcí, které můžete udělat, abyste podporovali sami sebe a svoji sebedisciplínu i v náročných podmínkách, a díky tomu dokázali nejen pracovat z domova, ale také třeba odpočívat a posílit své rodinné vztahy.

KAPITOLA III: SEBEDISCIPLÍNA

Abychom mohli plynule pracovat z domova, doporučuji vytvářet si a sledovat určité denní rituály.

1. Ráno: vstávat, sprcha, snídaně a… do práce z domova

První věc, co vám doporučuji, je vstávat přibližně ve stejně době, jako kdybyste šli do kanceláře. Tím pošlete mozku první impulz, že se půjde do práce. Sama to znám - když si dopřeji delší spánek nebo když jdu zpátky do postele po snídani, skoro zaručeně je ten den pro práci ztracený.

Nastavte si proto budík na stejnou hodinu, na kterou jste zvyklí, a pokračujte ve svém denním režimu, jako kdyby se nic nezměnilo: osprchujte se, čistěte si zuby, oholte se a podobně. Snídani si také dejte – jen ji neprodlužujte zbytečně dlouho, aby si mozek nestihl vymýšlet, že je možná zrovna neděle, a proto je čas na domácí pohodu.

2. Adekvátní oblečení a make-up

Hned po snídani bychom se měli obléci do práce. To, že máte na sebe něco dostatečně reprezentativního, oceníte až v okamžiku, kdy vám zavolá šéf a požádá, abyste okamžitě zapnuli kameru při videokonferenci, protože je tam důležitý zákazník, se kterým vás chce seznámit.

Proto doporučuji vzít si ráno na sebe něco dostatečně pohodlného na práci z domova, ale zároveň dostatečně reprezentativního, abyste se nemuseli stydět a zbytečně stresovat v okamžiku, kdyby na vás najednou muselo být vidět. Ženám také doporučuji jemné nalíčení hned po ránu nejen, protože to vypadá dobře na kameře, ale také protože to dodá sebedůvěru – a možná koneckonců to ocení i váš životní partner.

3. Teplý nápoj a svačina po ruce

„Kdybych pracovala z domova, tak bych strašně ztloustla,“ řekla mi kamarádka, se kterou jsme si stihly dopřát kávu ještě před uzavřením restaurací. „Však moje kila mi také nespadla ze stromu,“ zasmála jsem se trochu cynicky sama nad sebou.

Proto i vám doporučuji připravit si hned po snídani teplý nápoj a svačinu, které můžete mít po ruce, aniž byste museli neustále courat do kuchyně. Pravidelná chůze směrem k lednici nejen, že neprospívá vašemu tělu, ale také zcela jistě zaručí narušení pracovního režimu, protože v kuchyni jsou možná děti, kteří se už na vás těší, věci, které potřebujete dělat a uspořádat a tak dále – a hned je pracovní režim a soustředění v pytli.

4. Ohraničený prostor na práci a soustředění

Takže jsme už po snídani, oblečení, nalíčení – a kam teď do práce? Největší výzva při práci z domova hlavně v podmínkách, kdy jsme tam všichni, je určit si svůj pravidelný prostor na práci. Pokud nemáte pracovnu, doporučuji vám vybrat si jakýkoliv prostor v domácnosti, kde je Wi-Fi dostatečně silné a kde se dají zavřít dveře. Může to být ložnice, může to být dětský pokoj – je to na vás. Co ale můžete udělat, když doma nic takového nemáte a o stejný prostor se hlásí jak váš partner, tak vaše děti?

Podívejte se dobře kolem sebe: z jakého místa by se vám nejspíš nejlépe pracovalo? Ten prostor si pak obsaďte; dejte si do toho svoje věci a rodině dejte laskavý, ale jasný signál, že vám sem nemají chodit, když pracujete. Tento prostor si můžete také něčím ohraničit – záclonou, knihami, nějakou vázou nebo klidně i větší květinou. Důležité je, abyste cítili, že když se tam posadíte, tak se můžete na práci maximálně soustředit a že když tam jste, rodina také ví, že by vás neměla vyrušovat.

5. Vhodné pozadí

V tomto prostoru, který jste si vybrali pro práci z domova, si zapněte kameru na počítači a podívejte se, co vidíte v pozadí za sebou. Je toto pozadí vhodné na případnou telekonference se šéfem, s kolegy nebo s klienty? Nejsou tam nějaké příliš intimní nebo rušivé elementy? Pokud ano, daly by se odstranit? K tomu vám doporučuji také hlídat si cestu po bytě, pokud byste se museli najednou přemístit v průběhu telekonference z místnosti do místnosti.

Respektujte jak svoje soukromí, tak soukromí svých rodinných příslušníků. Poslední myšlenka z této kategorie - pokud najednou vidíte do kuchyně nebo do ložnice kolegy, doporučuji vám zdržet se nevhodných komentářů. „Ty jo, ty jsi to tam dlouho nestihla uklízet, vid?“ není úplně vhodný začátek porady pro nikoho z nás.

6. Vypnout veškeré rušiče na obrazovce a v mobilu

Už sedíte ve svém krásném prostoru, máte k práci vše potřebné a rodina ví, že pracujete. Tak proč se vám nějak do toho moc nechce? Možná mají v tom prsty nějaké rušiče. Proto vám doporučuji, pokud můžete, eliminovat vše, co se dá vypadnout a nebo odstranit z pracovního prostoru. Rádio a televize v pozadí (hlavně v současné době, kdy neběží nic jiného, než zprávy o koronaviru), sociální sítě, zpravodajské servery a online hry, další zajímavé aplikace – to vše vás může rozptýlit a zničit soustředění.

Proto doporučuji to vše vypnout a na obrazovce mít jen to, s čím pracujete. To stejně platí pro upozornění na mobilu. Obrazovku počítače vám doporučuji pročistit, stejně jako svoji historii vyhledávání – jednak vám to pomůže se soustředěním a jednak se to třeba hodí v okamžiku, kdy musíte sdílet svoji obrazovku s týmem a nechcete, aby vám tam našli něco nevhodného. Stejný pořádek si udělejte i na pracovním stole – neměli byste tam mít nic jiného, než počítač, nápoj a svačinu, případně další zařízení, které vám umožní pracovat. Čím více čistoty máte kolem sebe, tím více čistoty ve hlavě, a tím i větší schopnost soustředit se na to, co je pro vás podstatné a co máte zrovna před sebou.

7. Nezapomenout na přestávky a na čas pro sebe

To vše, co jsme do teď probrali, jsou mechanismy aktivující váš „plyn.“ Jenže vaše auto by mělo mít také brzdu. Při práci z domova je naprosto nutné, abyste si udělali pravidelné přestávky. Na jejich načasování se můžete domluvit s partnerem nebo s partnerkou. Můžete si třeba říct, že po třech hodinách práce půjdete ven s dětmi vy, nebo že půjdete venčit psa.

Pokud můžete, jdete ven na čerstvý vzduch. I malé procházky mohou být v současné době požehnáním, protože to je čas, který máte sami pro sebe. Díky tomu se můžete nadechnout, uklidnit se, uvolnit se a uvědomit si více, jak se cítíte a co potřebujete, abyste mohli fungovat a překonat toto nelehké období. Do toho patří i spánek – pokud můžete, dopřejte si po obědě šlofíka bez výčitek.

Koneckonců, když dojdete někam autem, také se vás nikdo nezeptá, kolikrát jste museli po cestě brzdit nebo tlačit na plyn. Vaše „auto“ je vaše věc. Možná tato náročná situace, kterou teď procházíme všichni, je skvělá příležitost seznámit se se svým autem, udělat si konečně ten řidičák, a pak ho pustit plnou rychlostí na dálnici vašeho života. Kdo ví? Možná najednou objevíte, že jste měli celou dobu v garáži Teslu, o které jste ani nevěděli. A to také nemůžete vědět, dokud se do toho nepustíte, jak jinak, než na plné obrátky.

V dalších článcích budeme mluvit o:

  1. EMPATIE: Jak zvládnout emočně práci z domova bez ztráty kontaktů s kolegy a bez ohrožení pocitem osamělosti.

  2. OSOBNÍ ROZVOJ A RŮST: Jak proměnit práci z domova na příležitost k zvýšení své osobní produktivity, aktualizaci dovedností a k posílení své pozice na trhu práce.

  3. LEADERSHIP: Jak namotivovat lidi pracující na dálku nebo z domova a jak se stát skutečným lídrem vzdálené komunikace.

Zapomněli jsme na něco důležitého pro vás? Pokud ano, napište nám své poznámky a komentáře pod tímto článkem. Těšíme se na vaše reakce, příběhy a zkušenosti a přejeme všem hodně zdraví a pevné nervy nejen při práci z domova.

 

Cristina Muntean (www.cristinamuntean.cz) je poradkyně, lektorka, mentorka a koučka v oblasti strategické komunikace, budování osobní značky a rozvoje emoční inteligence pro leadership. Bývalá novinářka, založila v roce 2010 v Praze svoji komunikační a trenérskou agenturu Media Education CEE. Cristina je certifikovaná lektorka Enneagramu, komplexní a dynamický systém rozvoje lidských osobností a emoční inteligence, a lektorka systemických konstelací v organizacích. Je také členkou rady Mezinárodní Asociace Systemických Konstelací, v rámci které je zodpovědná za vzdálenou komunikaci rady a členů asociace. Cristina vede pravidelně firemní školení, mentoruje a koučuje v češtině, angličtině, francouzštině a v rumunštině, která je jejím mateřským jazykem. Kontaktovat ji můžete na cm@mediaed.cz nebo na telefonní číslo +420 776 574 925.

Články v sérii

Aktuální

Pes štěká, dítě řve… a já mám pracovat z domova?

Aktuální

Práce z domova: udělejte z dětí náčelníky ranního čaje a odpolední svačiny

Aktuální

Sebedisciplína při práci z domova: nemáte náhodou v garáži Teslu, o které ani nevíte?

Aktuální

Devět tváří stresu aneb jak si nedělat z práce z domova zbytečné peklo

Aktuální

Ohleduplnost – to je, oč tu běží aneb devět druhů empatie, které nám pomůžou přežit karanténu

Aktuální

Dnes jsme všichni žáci aneb jak využít krizi k posílení své konkurenceschopnosti na trhu práce

Aktuální

Jak proměnit virtuální porady na příležitosti k budování týmu: 13 rad pro efektivní lídry

Aktuální

Král je nahý. Co s tím dál, aneb hybridní leadership v době nového normálu