Globální trendy v náboru pro rok 2017 dle sociální sítě LinkedIn

Manažeři náboru jsou si vědomi důležitosti svých týmů a věří, že pomáhají nejvyššímu vedení firem k důležitým obchodním rozhodnutím. Stále však bojují s nedostatkem zdrojů pro své strategické projekty.

Vyplývá to z 6. ročníku průzkumu globálních trendů v náboru zaměstnanců, který provedla sociální síť LinkedIn mezi více než 4 tisíci manažery HR z 35 zemí světa.

Ilustrační snímek

LinkedIn Global Recruiting Trends 2017Průzkum s názvem Global Recruiting Trends 2017 odhalil následující trendy.

1. Nábor je součástí nejvyššího vedení

Získává stále lepší pozici a vyšší vliv. Dokáže přinášet výsledky měřitelné v penězích a má vliv na vznik zásadních produktů.

Více než 83 % manažerů náboru tvrdí, že talent je nejvyšší prioritou jejich firem a že s nimi nejvyšší vedení pravidelně komunikuje.

2. Práce pro náboráře přibude

Náboráři budou mít v roce 2017 ještě více práce než letos. Předpokládá to 56 % respondentů. Hledat budou především talenty z oblasti obchodu, provozu a technických oborů.

3. Nejlepší zaměstnanci se získávají díky referencím

48 % náborářů nachází nejlepší zaměstnance díky osobním doporučením. 46 % má nejlepší zkušenosti s pracovními servery a 40 % se sociálními sítěmi. Následují personálně poradenské společnosti či samostatní recruiteři (34 %) a interní kandidáti (28 %).

4. Rozpočty se stále utrácejí za tradiční techniky

Náborové rozpočty zatím nejsou tak vysoké, aby je bylo možné čerpat jinak než konzervativně. Více než polovina náborářů investuje nejvíce do pracovních inzerátů a personálních agentur. Přibližně 17 % rozpočtu zůstává na technologie.

I když náboráři považují reference za nejlepší zdroj kvalitních zaměstnanců, do programů pro poskytování referencí investují jen minimálně. Stejně je tomu i v případě budování značky zaměstnavatele.

Kdyby si však mohli svobodně vybrat, budou oslovení náboráři nejraději investovat do dlouhodobých strategických plánů, jako je budování zaměstnavatelské značky, zlepšování zkušeností uchazečů s firmou a zlepšování dovedností členů svých týmů.

5. Klíčové budoucí trendy zahrnují diverzitu a automatizaci

Automatizace má urychlit a zpřesnit prověřování uchazečů. Mnoho firem se také chce odlišit od konkurence svými iniciativami v oblasti diverzity. Zejména velké firmy pak zvyšují svůj zájem o práci s big daty.

-kk-

Zdroj: LinkedIn - největší světová profesní sociální síť
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn

Články v sérii

Aktuální

Globální trendy v náboru pro rok 2015 dle sociální sítě LinkedIn

Aktuální

Globální trendy v náboru pro rok 2016 dle sociální sítě LinkedIn

Aktuální

Globální trendy v náboru pro rok 2017 dle sociální sítě LinkedIn

Aktuální

Globální trendy v náboru pro rok 2018 dle sociální sítě LinkedIn